Des de la Federació Nacional d’Associacions de Treballadors Autònoms (ATA), que a Catalunya està lligada a la Pimec, confien que el febrer la llei sigui aprovada. El seu president, Lorenzo Amor, va sortir moderadament optimista d'una trobada recent amb el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro. Però des del sector es vol ser vigilant. Aquest dijous es constitueix al Congrés una subcomissió, dins de la comissió d’Ocupació, que ha d’estudiar la totalitat de les propostes del sector. Aquestes són les principals reivindicacions d’un col·lectiu de més de tres milions de persones a l’estat espanyol, el 18,3% dels treballadors donats d’alta a la seguretat social.
1. Ampliació de la tarifa plana. Actualment, els autònoms paguen només 50 euros en els primers sis mesos en què estan d’alta. L’ATA reclama que s'estengui la bonificació de l’anomenada tarifa plana a tot el primer any. La llei de mesures urgents ho contempla.
2. Millorar “l’atur dels autònoms”. Des de l’ATA fa anys que es demana que s’equipari el cessament d’activitat a l’atur dels assalariats per compte d’altre. Actualment, qui vol rebre una prestació per cessament d’activitat ha de cotitzar un complement a la quota però alhora ha de justificar mesos de pèrdues i el sistema és enrevessat. També es demana l’accés al subsidi per atur de llarga duració. El col·lectiu reclama també l’equiparació als aturats pel que fa a l’ajuda de 426 euros per aquells desocupats que esgoten el temps per rebre la prestació d’atur.
3. Millorar l’IVA de caixa. Fa referencia a poder pagar l’IVA així que s’hagin cobrat les factures. La llei de mesures urgents no en parla. En teoria, és una cosa que actualment ja es pot fer, però a l’hora de la veritat els autònoms es troben amb problemes per poder fer-ho efectiu. Demanen que es millorin els criteris per assolir-ho.
4. Altes i baixes proporcionals al dia que es donen d’alta. Fins ara, els treballadors autònoms han de pagar la quota íntegra dels mesos en què es donen d’alta i de baixa. La llei preveu que sigui proporcional al dia del mes en què ho fan. Si un autònom s’inscriu un dia 15, per exemple, pagarà només la meitat d’aquell mes.
5. Saber quan s’està obligat a donar-se d’alta al RETA (reglament de treballadors autònoms). És el que es coneix com a habitualitat. Fins ara, els autònoms no estan obligats a abonar quotes fixes a la seguretat social si obtenen uns rendiments per sota del salari mínim interprofessional i no hi ha habitualitat, però és Hisenda qui decideix quan hi ha habitualitat i quan no. La llei no en parla.
6. Ajudes a la conciliació. Es reclama també l’equiparació amb els assalariats pel que fa a baixa per maternitat, paternitat, adopció i reincorporació després de la maternitat. La llei de mesures urgents inclou aquesta proposta.
7. Ser presents en el diàleg social. Fins ara, els col·lectius de treballadors autònoms han estat exclosos de les grans taules de negociació col·lectiva. Reclamen ser presents en el Consell Econòmic i Social (CES), petició que la nova normativa preveu i que des de l’ATA es considera fonamental.
8. Deduccions per l’ús de vehicles. És una altra exigència del sector, que s’estableixin amb claredat deduccions en l’IRPF per l’ús de vehicles necessaris per dur a terme l’activitat.
9. Combatre la morositat. Els autònoms no volen ser les grans víctimes de la morositat de les empreses per les quals treballen. Per això es demana des del sector que les empreses que no compleixin amb els terminis de pagament no es puguin acollir a cap avantatge fiscal i que en les licitacions publiques s’ha d’exigir al gran contractista una certificació auditada del compliment dels terminis legals a les empreses que subcontractin. La llei no ho contempla.
10. Uns recàrrecs proporcionals. És una de les grans reivindicacions. Fins ara, un simple retard d’hores en el pagament suposava pagar un recàrrec del 20%. Després de moltes pressions des de l’ATA, la llei contempla una reducció sensible: un 3% en el primer mes de retard i un 5% en el segon mes, que es va incrementant fins al 20% si es triga més de tres mesos a pagar.
Llei de mesures urgents per als autònoms by naciodigital on Scribd