Les tropes russes controlen la central nuclear més gran d'Europa

L'ofensiva de l'exèrcit invasor se centra en el territori d'Ucraïna que ofereix sortida al mar Negre

J.V.
04 de març de 2022
Actualitzat: 15 de gener de 2024, 16:58h
Atac rus a la central nuclear de Zaporíjia
Atac rus a la central nuclear de Zaporíjia | ACN
Les tropes russes han entrat aquest divendres en la ciutat portuària de Mikolaiv, al sud del país, una urbs de mig milió d'habitants que és clau per a Ucraïna perquè té sortida al mar Negre. L'acció se suma a la conquesta dijous de Kherson, localitat portuària ubicada a pocs quilòmetres. El governador de la regió, Vitaliy Kim, ha informat que s'estan produint combats entre soldats dels dos exèrcits, mentre que el govern ucraïnès ha assegurat que les forces russes han estat repel·lides.

El següent objectiu en l'ofensiva russa a la costa ucraïnesa és Odessa, el principal port de la zona, port de sortida de tot el comerç i les exportacions del país. Si les tropes del Kremlin s'apoderessin d'aquesta ciutat i de Mikolaiv, tancarien l'accés del país per mar i evitarien l'arribada per via marítima de subministraments i reforços militars.

El Kremlin intenta crear un corredor entre la península de Crimea, que es va annexionar el 2014, i les autoproclamades repúbliques del Donbass, i per això estrenyen el setge sobre Mariúpol, localitat de mig milió d'habitants al mar d'Azov.

D'altra banda, aquesta matinada les tropes russes ja tenen el control de la central nuclear de Zaporíjia, la més gran d'Europa, segons les autoritats locals. Un bombardeig de l'exèrcit rus ha provocat un incendi la matinada d'aquest divendres a la planta nuclear. Per ara, segons l'Agència Internacional de l'Energia Atòmica (AIEA), "no s'han registrat canvis en els nivells de radiació". L'AIEA ha comunicat que l'incendi no ha afectat l'equip "essencial" de la planta nuclear.
 
"A les 5.55 hores local s'ha localitzat un incendi a l'edifici d'entrenament de la central nuclear Zaporíjia, en una àrea de 2.000 metres quadrats. No hi ha hagut víctimes ni ferits preliminars", ha assegurat en un informe el Servei d'Emergències d'Ucraïna. Les autoritats locals han afirmat que les tropes russes han impedit el pas dels bombers, tot i que posteriorment han confirmat que la central nuclear "està assegurada"

El ministre d'assumptes Exteriors d'Ucraïna, Dimitro Kuleba, ha sol·licitat a les tropes russes que deixin d'atacar la central nuclear més gran d'Europa, perquè "si explota, serà 10 vegades més gran que Txernòbil". A més, el portaveu de la central i l'alcalde d'Energodar han assenyalat que les tropes russes estaven disparant contra la planta: "Les batalles continuen en l'ascens a la planta nuclear". 

El president del país, Volodímir Zelenski, ha fet un discurs en un vídeo publicat a Facebook en què ha demanat la fi dels bombardejos, denunciant que els tancs russos "estan disparant unitats nuclears" i que estan "equipats amb càmeres termogràfiques".

L'atac a la central nuclear arriba hores després que acabés la segona ronda de negacions entre Ucraïna i Rússia i ho fes amb un acord. Els dos països van acordar establir un alto el foc mentre es produeixen els corredors humanitaris per evacuar la població civil. Així ho va comunicar a través de les xarxes socials l'assessor del president ucraïnès, Mykhailo Podolyak, que creu que "els resultats que necessita Ucraïna encara no s'han aconseguit". També s'ha acordat una tercera trobada entre delegacions a principis de la setmana que ve.
 
De fet, tal com ha fet públic el mateix Podolyak, els objectius inicials que Ucraïna havia posat sobre la taula eren un alto el foc immediat, un armistici, i la creació de corredors humanitaris per a l'evacuació de civils dels pobles i ciutats bombardejats. Segons el diari local The Kyiv Independent, la reunió s’està celebrant en un punt de Bielorússia proper a la frontera amb Polònia. La trobada havia quedat ajornada per problemes logístics de la delegació ucraïnesa i finalment s'ha dut a terme la tarda d'aquest dimecres.

En paral·lel, el Consell de Drets Humans de l'ONU han aprovat la creació d’una comissió internacional independent per investigar els possibles crims de guerra que s’hagin pogut produir durant la invasió russa d’Ucraïna. La decisió s’ha aprovat amb 32 vots a favor, dos en contra -Rússia i Eritrea- i 14 abstencions, entre les quals les d'aliats habituals de Putin com la Xina, el Sudan, Veneçuela o el Kazakhstan.