Els cossos d'emergència veuen més a prop poder controlar el foc, però continuen amatents a les altíssimes temperatures d'aquest divendres que poden arribar als 44ºC a la zona i provocar algunes revifallles. "Confirmem que estem avançant", ha explicat el conseller d'Interior, Miquel Buch. "Però recordem que estem en el pitjor moment de l'onada de calor", ha afegit.
Les autoritats insisteixen en la necessitat de mantenir la "màxima precaució" davant del "risc extrem" provocat per l'onada de calor. De fet, segons els Agents Rurals, hi ha risc extrem a un 15-20% del territori català i a la resta tot el personal es dedica exclusivament a la prevenció d'incendis.
Pels Bombers, d'altra banda, les properes hores seran crucials, per l'augment de les temperatures, i es preveu possibles revifades. Des de Protecció Civil mantenen la xifra de 52 persones evacuades, 44 d'elles a Flix, quatre a Bovera i quatre més a la Palma d'Ebre.
Encerclar el foc i contenir-lo és la principal prioritat del cos d'extinció d'incendis que veu amb preocupació l'augment previst de temperatures aquest divendres i el vent de component sud. Ramos preveu que "no serà favorable" perquè les ratxes de vent aniran "a favor" del flanc més complicat. Per tant, ha sentenciat, no es creu que l'incendi es pugui estabilitzar al llarg del dia d'avui.
Ramos també ha explicat que s'ha de veure com evoluciona el foc durant el matí per decidir si s'han de prendre mesures de confinament a algunes poblacions, una mesura que depèn, en part del vent. Pel cap de la intervenció, a més, encara és aviat per fer balanç de la superfície afectada i del percentatge de terreny agrícola, forestal ja que és un terreny "molt heterogeni" i hi ha moltes clapes entre conreus, boscos i zona arbrada.
Objectius assolits durant la nit
Durant la nit, aprofitant la remissió temporal del vent i la baixada de les temperatures, han treballat en l'extinció del foc 400 efectius, amb alguns avenços. Concretament, s’ha ancorat el perímetre a la carretera C-12 evitant d’aquesta manera el salt del foc cap a la zona d’Almatret i s’ha tancat la meitat del flanc dret per evitar l’obertura cap a la Bisbal de Falset i el Montsant. També s’ha estat treballant al cap de l’incendi amb l’objectiu de frenar-lo en zona de camps de conreus a Llardecans amb l’ajuda de tractors, cremes d’eixamplament i línies d’aigua.
Malgrat que el foc no està estabilitzat, a hores d’ara, ja no hi ha fronts actius potents i s’ha aconseguit ampliar la presència d’efectius al llarg del perímetre. Així, els treballs d’extinció de l’incendi, malgrat les represes, la simultaneïtat d’incendis de dijous i la meteorologia extrema, han aguantat durant la nit i al llarg d’avui s’intentarà consolidar la feina assolida.
"El flanc esquerre, el cap i el primer terç del flanc dret ha tingut una evolució favorable", ha explicat Ramos. En aquestes zones hi ha hagut "progressos importants", mentre que en el segon i tercer terç del flanc dret només s'han aconseguit col·locar unitats en una situació "molt inestable", sobretot per la previsió "desfavorable" de la meteorologia". "Ens costarà i patirem", ha afirmat el bomber, que tem que durant el migdia es puguin produir represes del foc en zones ja controlades.
Sobre això, tant el conseller d'Interior, Miquel Buch, com el president de la Generalitat, Quim Torra, han alertat que aquest divendres l'onada de calor arribarà al seu moment més àlgid i han recordat que no es pot baixar la guàrdia. A més, han advertit que un altre incendi en qualsevol lloc del país seria una complicació enorme. Malgrat que es podria tornar a activar, de moment s'ha aixecat el confinament de Bovera (Garrigues) i Maials (Segrià) pels canvis en l'evolució de l'incendi.
Quim Torra, a la reunió dels responsables de l'operatiu d'aquesta tarda, per analitzar la situació de l'incendi de la Ribera d'Ebre Foto: ACN
El president del Govern, Quim Torra, va recordar aquest dijous que Catalunya viu un moment “d’excepcional climatologia” amb una situació “crítica” al país. Per això, va demanar que tothom segueixi les mesures que els serveis d’emergències recomanen, així com que s’eviti qualsevol sortida a les muntanyes properes “amb caràcter general”, en la línia de la decisió que aquest dijous s’ha pres. “Es tracta d’un tema de sentit comú; millor estar dins de casa en aquests moments per evitar riscos, per precaució, seguretat i seguir el que els professionals demanen”, va afirmar.
A aquestes zones, però, Torra va anunciar una nova prohibició d’accedir als massissos de les Gavarres, a la muntanya de Montserrat i les Cadiretes, a part de la serralada del Montsant, els ports de Tortosa i els Montsec. També es va prohibir la sega al país en les properes 48 hores, i va demanar “comprensió” als pagesos en aquest sentit. Així doncs, el president va voler enviar un missatge de “suport, agraïment i confiança” en especial als alcaldes i alcaldesses de tot el país, en concret de la Ribera d’Ebre, però també a tots els cossos de seguretat i emergències que actualment estan treballant de forma incansable.

Mapa de prohibició d'accés als massissos Foto: Agents rurals
L'origen: la mala gestió d'un femer📹 Imatges aèries (preses a les 18.30hores per #AgentsRurals) de l'#IFTorredelEspanyol 👇 pic.twitter.com/uWccD9gfH7
— Agents Rurals (@agentsruralscat) June 27, 2019
Segons van anunciar els Agents Rurals després del Comitè Tècnic de l'INFOCAT que es va celebrar aquest dijous al migdia amb presència de cossos de seguretat, emergències i el conseller d'Interior, Miquel Buch, "tot apunta" que el foc va començar arran d'irregularitats en una explotació agrícola, per una "mala gestió dels fems" que hi havia en una part de la instal·lació.
Segons van precisar, i malgrat que l'explotació complia tots els requisits legals, s'havia fet un "ús inadequat de la instal·lació", de manera que els fems s'havien col·locat en una part de l'explotació que no estava preparada per a això. "Quan el fem és de gallinassa, hi ha especials possibilitats que fermenti i que pugi la temperatura", va detallar el portaveu del cos d'Agents Rurals. Dimecres, -va prosseguir-, el vent va promoure l'aflorament de les flames, i finalment aquestes van acabar afectant el femer i la zona propera de vegetació. A partir d'aquest moment, el foc inicial va passar a la vegetació forestal".
"Encara estem treballant en la zona, i hem pogut parlar amb la persona que feina l'explotació", van explicar els Agents Rurals. Aquesta persona, van assegurar, va ser qui immediatament va trucar al telèfon d'emergències 112 per avisar del foc. Malgrat que les causes no són concloents, els Agents Rurals apunten aquesta possibilitat com la més probable.

Els bombers han treballat durant tota la nit Foto: Bombers de la Generalitat

Un helicòpter atacant un dels flancs de l'incendi de la Torre de l'Espanyol Foto: ACN

Imatge aèria que mostra l'abast de l'incendi.

Un hidroavió sobrevola un gran núvol de fum de l'incendi forestal a la Ribera d'Ebre. Foto: ACN
Diversos focs arreu de Catalunya
El de Ribera d'Ebre no ha estat l'únic incendi que ha afectat el territori català durant les últimes hores. Els Bombers treballen sense descans per extingir diversos focs declarats durant el dia. Han estabilitzat l'incendi a Montmell, on un tractor s'ha encès i ha acabat cremant massa forestal. Fins a dotze dotacions terrestres i altres dues aèries s'han desplaçat per extingir les flames.
El cos d'emergències també han treballat en un altre avís a Pallargues, a la Segarra, per un incendi agrícola ja controlat. A Rocallaura, a l'Urgell, un foc ha afectat part d'un bungalow de fusta però els bombers ha aconseguit evitar que s'obrís a la massa forestal.
[seguiment]476[/seguiment]