
Els serveis mínims de la primera de les dues jornades consecutives de vaga als Ferrocarrils de la Generalitat (FGC) han finalitzat aquest dijous a les vuit del vespre. Tot i que des de les quatre de la tarda a les vuit s'havia d'oferir el 50% del servei habitual, els piquets de la vaga han impedit els serveis mínims decretats a la línia del Vallès. El mateix ha passat al matí, quan els piquets d'FGC han impedit des de primera hora el funcionament normal dels serveis mínims, que s'havien de desenvolupar entre les 6.30 i les 9.30 hores. Aquest fet ha portat el president de Ferrocarrils, Enric Ticó, a amenaçar amb accions penals els que han sabotejat els serveis mínims.
Els piquets de la vaga convocada pel comitè d'empresa de Ferrocarrils de la Generalitat (FGC) han tornat a impedir aquest dijous a la tarda els serveis mínims decretats per aquesta protesta, d'un 50% del servei entre les 16 i les 20 hores, a la línia del Vallès. A l'estació de la plaça de Catalunya, el servei ha estat completament aturat, i només hi han arribat trens de la L7. A peu d'andana, treballadors de l'empresa han informat els passatgers dels motius de la vaga i els han explicat les alternatives de transport. Sí que s'han complert els serveis mínims a la línia de FGC del Llobregat.
Els usuaris que viatjaven dins de la ciutat de Barcelona han hagut de ser derivats cap als serveis de Metro de Barcelona o cap als autobusos urbans de TMB. D'altra banda, els passatgers que s'havien de desplaçar cap al Vallès Occidental han estat esperant a l'andana de l'estació de Plaça de Catalunya o, fins i tot, dins de l'últim comboi que ha quedat aturat a les vies.
El personal de FGC desplegat a l'estació de Catalunya ha estat recomanant als usuaris que es volien dirigir al Vallès que utilitzessin les línies de Renfe que circulen per aquesta comarca, com la R4, la R7 o la R8. Els informadors han explicat als usuaris que el tall del servei -incomplint els serveis mínims- s'ha produit a causa de l'acció dels piquets, però no han pogut avançar a quina hora s'acabaria el sabotatge.
A l'estació de la plaça de Catalunya no hi ha hagut tantes aglomeracions com al matí, si bé el nombre d'usuaris ha anat augmentant des de les 16 hores, quan havien d'entrar en funcionament els serveis mínims.
Aquest matí, els piquets de FGC han impedit des de primera hora el funcionament normal dels serveis mínims, que s'havien de desenvolupar entre les 6.30 i les 9.30 hores a una freqüència del 50% dels combois habituals. Milers d'usuaris s'han vist afectats per aquesta acció dels vaguistes i han quedat retinguts en diverses estacions de la xarxa que circula entre el centre de la capital catalana i nombrosos nuclis de població del Vallès, com Sabadell, Terrassa o Rubí.
Properes vagues per divendres i sis jornades més entre maig i juny
A més de la vaga d'aquest dijous, el comitè d'empresa de FGC ha convocat aturades per divendres i diverses jornades més de vaga ininterrompuda pels dies 24, 25 i 26 d'aquest mateix mes de maig i el 12, 13 i 14 de juny. En aquests casos, la interrupció dels trens s'allargarà durant 72 hores seguides.
Els sindicats denuncien que l'administració catalana no té cap voluntat negociadora davant la negociació del conveni col·lectiu i l'aplicació de les mesures de retallades previstes al Parlament de Catalunya, que són les causes de l'actual conflicte laboral.
Els representants dels treballadors rebutgen la nova retallada del 3% del salari de la plantilla plantejada pel Govern de la Generalitat i que, com a empresa pública, també els afecta. Una retallada salarial que se suma al 5% que l'empresa ja els va aplicar el 2010 més la congelació dels sous que se'ls aplica també aquest darrers dos anys. També denuncien que en aquestes "retallades" la direcció de FGC hagi eliminat millores socials destacades que s'incloïen al conveni col·lectiu com les ajudes als treballadors amb discapacitat física o psíquica.
Contra la negociació del conveni i les retallades
El Comitè d'Empresa de FGC ha convocat la vaga en protesta per la paralització en la negociació del conveni col·lectiu i contra les retallades. Els sindicats denuncien que l'administració catalana no té cap voluntat negociadora davant la negociació del conveni col·lectiu i l'aplicació de les mesures de retallades previstes al Parlament de Catalunya, que són les causes de l'actual conflicte laboral.
Rebutgen la nova retallada del 3% del salari de la plantilla plantejada pel Govern de la Generalitat i que, com a empresa pública, també els afecta. Una retallada salarial que se suma al 5% que l'empresa ja els va aplicar el 2010 més la congelació dels sous que se'ls aplica també aquest darrers dos anys. També denuncien que en aquestes "retallades" la direcció de FGC hagi eliminat millores socials destacades que s'incloïen al conveni col·lectiu com les ajudes als treballadors amb discapacitat física o psíquica.