Estiu és sinònim de calor. Durant les pròximes setmanes Catalunya registrarà una de les temperatures més altes de l'any, però no seran les més elevades del món. Per trobar aquest valor, cal desplaçar-se fins a la Vall de la Mort, als Estats Units. A la població californiana de Furnace Creek, un 10 de juliol de 1913 es va registrar el que fins ara és el rècord Guinness de temperatura més alta al món: 56,7 °C.
Probablement, el més sorprenent de tot és que aquesta petita concentració és l'únic lloc habitat de la Vall de la Mort. En dades de l'any 2020, hi vivien aproximadament unes 130 persones. La majoria d'elles es dediquen al turisme, ja que realment viuen prop d'un parc natural que rep visites de persones de tot el món i pràcticament durant tot l'any. Per apropar-s'hi, fins i tot cal seguir moltes recomanacions davant la perillositat per una persona que no estigui acostumada a temperatures tan altes.

Malgrat que el rècord és de fa més de 100 anys, la calor segueix ben present en aquest indret. Durant els últims anys, la temperatura màxima registrada de mitjana en els mesos d'estiu és de 47 graus. E ple mes de maig, les màximes oscil·len entre els 36 i els 44 graus i, sorprenentment, a l'hivern les temperatures descendeixen fins a sota zero.
Hi ha hagut altres zones del món que han assegurat haver registrat temperatures més altes, com Al Aziziya, a l'Aràbia Saudita (58 °C) i el desert de Lut, a l'Iran (70,7 °C), però l'Organització Meteorològica Mundial (OMM) els ha anul·lat per errors. A Catalunya, per altra banda, la màxima estival es va registrar el 18 de juliol de 2023 a Figueres: 45,4 graus.