L'ONU suspèn el compliment dels objectius climàtics

La manca d'ambició dels compromisos estatals de reducció d'emissions fan cada vegada més difícil limitar l'augment de la temperatura a 1,5 ºC

  • Les emissions de gasos d'efecte hivernacle s'haurien de reduir molt notablement -
Publicat el 09 de setembre de 2023 a les 15:45
Enèsim advertiment de l'ONU sobre l'evolució del canvi climàtic. Però no es tracta d'un avís qualsevol: aquest divendres es va presentar un important estudi que analitza el compliment de l'Acord de París, l'entesa global per limitar l'augment de la temperatura a "només" 1,5 ºC respecte a l'era preindustrial. El document, base per al primer Informe de balanç global que es presentarà a la COP28, suposa un suspens a les polítiques climàtiques. I és que, amb els compromisos assumits fins ara pel conjunt de països, queda molt lluny assolir l'objectiu global.
 

El camí quasi impossible cap als 1,5 graus

Actualment, l'augment de la temperatura global respecte a l'era preindustrial ja frega els 1,2 ºC. D'aquesta manera, cada vegada s'està més a prop de superar un valor que es considera el límit per assegurar un impacte global assumible.
[intext1]
En aquest sentit, l'informe de l'ONU reafirma que per complir amb aquest objectiu cal una reducció del 43% de les emissions de diòxid de carboni l'any 2030 i d'un 60% el 2035. Tanmateix, la realitat indica que després de la reducció del 2020 a causa de la pandèmia, la quantitat de gasos d'efecte hivernacle han tornat a augmentar.
[intext2]
L'informe recull un gràfic que mostra la gravetat del problema. Per una banda, les reduccions d'emissions respecte al 2019 per complir amb l'increment de l'1,5 ºC (o, alternativament, fins a 2,0 ºC). En canvi, en vermell, hi ha l'escenari que es produiria si es complissin al 100% les denominades contribucions nacionals determinades (NDC, en anglès), els objectius de reducció que cada estat ha assumit oficialment.
 

Avaluació del compliment dels objectius climàtics 2023-2050


En aquest sentit, com des de fa temps denuncien científics i activistes ambientals, hi ha una gran bretxa entre el que acorden de manera conjunta els estats signants del conveni de canvi climàtic respecte al qual s'acaben comprometent posteriorment.
[intext3]
 

"Una dècada crítica"

La COP28 se celebrarà aquest hivern als Emirats Àrabs Units i el seu president serà el sultà Ahmed al-Jaber, ministre d'Indústria i CEO de la petroliera estatal. Un context que no fa ser massa optimista de cara a aconseguir que sigui un punt d'inflexió que permeti rectificar l'actual tendència.

Tanmateix, el responsable de la cimera intenta capgirar la situació fent una crida a "prendre accions decisives en aquesta dècada crítica". "Per mantenir l'1,5 a l'abast, hem d'actuar amb ambició i urgència per reduir les emissions en un 43% l'any 2030", va assegurar aquest divendres.

[noticia]251330[/noticia]
Menys optimista es va mostrar Mohammad Tariq, un dels responsables de l'IPCC, el grup de científics de canvi climàtic de l'ONU: "La finestra d'oportunitat per mantenir l'1,5 s'està reduint i mantenir-la viva requereix un canvi per part de tota la societat. El moment de l'acció és ara".

[noticia]258697[/noticia]