Mainat i Cruz denuncien «Eufòria» per plagiar «Operación Triunfo»

Veranda Media, productora del programa de TV3, nega les acusacions i ho vincula a una "confusió entre format i gènere"

Mainat obre la porta a denunciar la productora
Mainat obre la porta a denunciar la productora | ND
Victor Rodrigo
27 de març del 2023
Actualitzat a les 19:22h
Els creadors de la idea original del programa d'èxit Operación Triunfo, Josep Maria Mainat i Toni Cruz, denunciarà el programa Eufòria, l'espai musical que va triomfar la darrera temporada a TV3, per plagiar el format del programa de la seva propietat. Segons els productors, d'acord amb el que els haurien dit els experts consultats i en paraules seves, "Eufòria és un Operación Triunfo en català".

Tots dos ho han dit aquest matí a RAC1, després de les vacances d'estiu han pres la decisió. "Eufòria reprodueix, amb minúscules variacions, tots els elements essencials, la mecànica, les fases i els aspectes originals d'Operación Triunfo", ha dit Cruz a la cadena privada de ràdio. Els dos productors originals d'OT també han assegurat que es van posar en contacte amb la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) i no van rebre cap resposta.

Veranda Media, productora d'Eufòria, ha respost Mainat i Cruz en un comunicat en què asseguren que no tenen cap constància d'una querella, però mostren la "sorpresa i decepció" per les declaracions. Malgrat tot, asseguren que les acusacions de plagi no estan fonamentades perquè Mainat i Cruz "confonen format i gènere" i recorda que és el mateix argument que va utilitzar el segon productor quan el 2008 van acusar-lo de plagiar un altre programa. Els serveis jurídics de Veranda Media estan estudiant accions legals contra els dos productors.
 

Ja van amenaçar de denunciar el programa el 2022

Mainat ja va carregar durament contra la cadena pública catalana el passat setembre (i després d'haver-ho fet abans de l'estiu del 2022) per haver plagiat sense miraments el format. "Em vaig emprenyar molt. Bàsicament, no s'entén gaire que una cadena pública, amb l'ètica que ha tingut sempre TV3, arribi a aquests extrems de copiar-ho i que la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals no ho hagi vist i que ni el Consell de l’Audiovisual de Catalunya, el director de Programes ni el director de TV3 diguin res", ha tornat a insistir.

Mainat ja va apuntar al juliol contra la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) i TV3 per "no haver demanat -a la productora d'Eufòria- l’originalitat dels formats que presenten, o que documentin que tenen legalment els drets per a produir-lo". En una carta oberta, el creador d'OT també parlava en nom de Toni Cruz, el seu company en la idea original de l'espai televisiu de música i reality.

L'exmembre de la Trinca ho té clar: Eufòria s'aproxima al plagi perquè "copia fil per randa l'experiència, les mecàniques, els elements del format, l’escenografia, els personatges i la terminologia del nostre show, sense reconèixer la seva autoria". El productor també assenyala el Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC) per no haver actuat abans.
  "Què hem de fer, eh?", es pregunta Mainat, "denunciar a la productora del programa que s’han encegat amb l'èxit i ja s’estan creient que tot això s’ho han inventat ells?". Ell mateix es respon que "ho faran després de vacances". La productora responsable d'Eufòriaés Veranda TV, una de les més conegudes del panorama audiovisual i televisiu del país.
  Mainat ha recordat que el programa musical català "s'ha venut com l’Operación Triunfo Català" i això "els dol". "Ens dol que ni TV3, on hem tingut grans èxits i que segur que deuen tenir el nostre telèfon, ni tampoc la CCMA, que tant s’hi miren quan els presentes un nou projecte, ens hagin preguntat si podien emetre una versió catalana d’OT", ha lamentat en el seu fil de piulades al seu compte de Twitter.
 
Mainat i Cruz van deixar la productora d'OT, Gestmusic, el 2008 després de divergències internes a l'empresa. Ara per ara, després del retorn del format a RTVE el 2017 (amb els èxits d'aquell any, el 2018 i el 2020), la productora creada pels integrants de La Trinca segueix en possessió de tots els drets d'Operación Triunfo.