Els manresans congregats han fet públic un manifest, que ha rebut el suport de més de 500 persones a títol individual i d'un centenar d'entitats, en què condemnen l'ús de la seguretat "per promoure el racisme". El president de Bages per a Tothom, Clement Ramírez, ha denunciat que durant les detencions dels joves -la majoria menors- es van "vulnerar els seus drets més bàsics" i no descarten portar el cas a la Fiscalia de Menors.
Ramírez ha precisat que la policia "va agafar aleatòriament els menors que passaven per allà i els van exposar com si fossin bestiar". A més a més, denúncia que els van agafar "sense el consentiment dels seus pares o tutors" i que els van deixar "tancats durant hores al vehicle policial sense ventilació i emmanillats".
El president de Bages per a Tothom ha dit que l'actuació policial, en què van participar Mossos, Policia Local i policia espanyola, es va fer de "forma premeditada", ja que "els agents no portaven la identificació visible". També assegura que la policia espanyola va actuar com una "d'estrangeria" i va fer una "batuda ètnica".
Per la seva banda, el membre de l'entitat popular A l'Aguait César Mendoza ha lamentat que "ha augmentat l'estigmatització i el racisme" a la ciutat i creu que "si només es posen solucions de caràcter policial i de control social, continuarà augmentant". En aquest sentit, ha deixat clar que no neguen que pugui haver-hi una sensació d'inseguretat, però creu que les solucions que s'estan aportant són "problemàtiques" i estan "agreujant el conflicte". Mendoza considera que "s'estan atacant els símptomes i no les causes" i aposta per una "solució integral".
Finalment, el membre d'A l'Aguait ha llegit una carta escrita per algunes de les mares dels menors arrestats en què asseguren que viuen "amb por" per si tornen a detenir els seus fills. "Volem que Manresa no es divideixi, que no es diferenciïn uns dels altres per la cultura o el lloc d'origen, sinó que treballem tots junts per fer una Manresa millor", clou l'escrit.
Una sensació d'inseguretat "atiada per interessos polítics"
La investigadora de seguretat de l'Institut Català Internacional, Nora Miralles, assegura que la sensació d'inseguretat que es viu a la capital del Bages ha estat "atiada" per interessos polítics, i lamenta que la situació hagi degenerat cap al racisme. En aquest sentit, assegura que hi ha col·lectius de persones migrades que han patit més atacs i insults pel carrer. A més a més, considera que en un context en què "la ciutat s'està empobrint", la gent cada cop se sent més insegura. "A Manresa no hi ha cap problema de criminalitat ni incivisme extrem, sinó un problema de manca de cohesió social", subratlla.[noticiadiari]9/111646[/noticiadiari]