Més de 600 voluntaris de les agrupacions de defensa forestal (ADF) catalanes s'han congregat aquest dissabte al matí a Sant Antoni de Calonge, al Baix Empordà, en la trobada anual per reivindicar el seu paper en la prevenció i l'extinció d’incendis.
A l’acte hi ha assistit el conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Òscar Ordeig, que ha reconegut la tasca “imprescindible” de les ADF, que desenvolupen "un paper fonamental en la protecció del territori". I ha recordat que el Departament està resolent la línia d’ajuts per al manteniment del seu material, amb un import inicial d’1 milió d’euros.
Durant la seva intervenció, el conseller ha incidit en la tasca que les ADF fan de forma voluntària en la prevenció i extinció d’incendis, en la restauració de zones afectades per incendis i en episodis derivats de fenòmens meteorològics extrems.
En aquest sentit, ha destacat "el coneixement del territori i la capacitat d’intervenció immediata" d’aquest conjunt d’agrupacions de voluntaris, únic a Europa. I també els treballs que es duen a terme per mantenir nets els camins i conservar les fonts, així com la col·laboració estreta amb la pagesia que permet superar les campanyes de sega.
Les agrupacions de defensa forestal estan formades per propietaris forestals, voluntaris, les seves associacions i els ajuntaments dels municipis del seu àmbit territorial. Tenen com a finalitat fer tasques de prevenció, vigilància, primera intervenció i suport en la lluita contra els incendis forestals i donar suport en la restauració de les zones afectades dins del seu territori.
A Catalunya, hi ha 307 agrupacions de defensa forestal, que inclouen 669 municipis amb una superfície forestal associada d’1.744.779 hectàrees, i donen cobertura al 87% de la superfície forestal catalana.
A l'acte d'aquest dissabte al matí a Sant Antoni de Calonge, també hi han assistit la secretària general del Departament, Cristina Massot; el director dels Serveis Territorials a Girona, Josep Guix; el delegat del Govern a Girona, Xavier Guitart; l'alcalde de Calonge, Jordi Soler i la regidora de Medi Ambient, Activitats i Sostenibilitat de Calonge, Lídia Sánchez.