L'accés al lleure educatiu s'ha estancat, malgrat les deficiències despullades en un informe deu anys enrere. Aquest ha estat el punt de partida de la presentació d'un nou estudi del Síndic de Greuges de Catalunya sobre el sector de les extraescolars, les colònies, els esplais o les activitats esportives. De fet, Esther Giménez-Salinas, la síndica, ha recordat que en un document monogràfic del 2014 ja s'assenyalaven les dificultats existents al país per formar part d'aquestes activitats entre els col·lectius més vulnerables, i de les desigualtats per motius d'escola o municipi. "A Catalunya, 11 anys després, això no s’ha millorat", ha establert la defensora del poble. "Preocupa una mica, si mirem al passat. Si una dècada no hi ha hagut un canvi molt significatiu, això vol dir que hi ha un fre", ha rematat. Ara, d'entrada, les esperances estan posades en la cristal·lització d'un compromís del Govern que hauria d'arribar "abans de l'estiu" i que promet presentar l’Estratègia de Reconeixement del Lleure Educatiu. De moment, els deures són extensos, assenyalen des de la sindicatura.
De fet, una de les aportacions més reveladores de l'informe "Universalització del lleure educatiu a Catalunya" és l'enquesta que han fet arribar a tots els municipis de més de 3.000 habitants del país. Així, a partir d'aquestes dades, s'ha constatat que més de la meitat d'aquests ajuntaments (57,7%) no ofereixen cap ajut econòmic per a la participació en extraescolars. Igualment, focalitzant només en la temporada d'estiu, també s'ha fet evident que el 40,1% dels pobles i ciutats enquestats no aporten tampoc cap ajuda per als esplais, casals i colònies estivals. El que sí que és més majoritari és el suport a les associacions de famílies d'alumnes (les AFAs), que es dona en el 75% dels casos, o a les entitats esportives (85%).
A banda, amb un dels col·lectius més vulnerables, els dels infants i adolescents amb discapacitat, només un de cada tres ajuntaments ofereix alguna ajuda econòmica per a qualsevol de les opcions del lleure educatiu.
A més, l'informe constata que el tipus de centre escolar condiciona molt també l'accés a extraescolars per part de la canalla. De fet, una de les propostes que més s'ha defensat públicament des de les entitats per la igualtat d'oportunitats més enllà de l'escola és convertir el país en un territori que corregeixi aquestes diferències, implicant també els municipis i la Generalitat. La proposta, que integra entitats com la Fundació Bofill, fa temps que plana entre els projectes a valorar pel Departament d'Educació i Formació Professional, amb el nom d'"educació a temps complet", però encara no s'ha concretat.
Així, actualment, encara es pot parlar "d'un efecte escola, ja que anar a un centre o a un altre condiciona la tipologia d'oferta que es trobarà, que serà més limitada en alguns entorns. I també amb l'àmbit dels esports, amb menys diversitat en l'ofera. I tot plegat està vinculat a l'efecte barri, per segregació residencial, i a l'efecte municipi", ha valorat l'adjunta d'infància al Síndic de Greuges de Catalunya, Aida C. Rodríguez.
Una part de les necessitats del sector per fer universal l'accés al lleure educatiu entre tots els infants i adolescents té a veure amb un augment del pressupost disponible, però hi ha altres solucions que són molt més barates i que tampoc no s'estan duent a terme, ha criticat la síndica. És una qüestió, també, "d'organització". De fet, l'informe també conclou que "no es disposa d'una administració de referència a l'hora d'estructur i impulsar una política pública consistent que inclogui tot el conjunt de l'oferta del lleure", i que a la Generalitat això s'acaba disgregant entre diversos departaments i unitats adminsitratives.
Dos de cada tres ajuntaments (66,1%) de poblacions de més de 3.000 habitants asseguren que no tenen un pla local de dinamització del lleure educatiu. En aquest camp hi juga també la desorientació i la manca de propostes que es troben molts ens locals petits. "Els ajuntaments sovint, ho veiem a través de queixes, es veuen molt desemparats per com han d’actuar, quina estratègia desenvolupar quan arriba l’estiu", ha reblat Rodríguez.