Minironyons a partir de cèl·lules mare creats a Barcelona

Publicat el 17 de novembre de 2013 a les 19:20
Els mini ronyos tridimensionals. Foto: MCBR

Un equip d'investigadors del Centre de Medicina Regenerativa de Barcelona (CMRB), del Salk Institute de Califòrnia i de l'Hospital Clínic de Barcelona han aconseguit crear cèl·lules renals a partir de cèl·lules mare humanes, i més important encara, han demostrat que les cèl·lules així creades són capaces d'agregar-se en cultiu formant estructures renals tridimensionals, virtualment indistingibles dels ronyons embrionaris.

L'equip dirigit per l'investigador, Juan Carlos Izpisúa, ha assenyalat que aquest avenç facilitarà l'estudi de les malalties renals, el descobriment de nous fàrmacs i és un pas més cap a l'aplicació de teràpies basades en l'ús de cèl·lules mare. De fet, fins ara els científics havien tingut poc èxit en convertir cèl·lules mare en cèl·lules de ronyó. 
 
L'article científic que ha recollit la investigació ha estat publicat a la revista Nature Cell Biology suposa, segons indiquen els experts, "una revolució en el camp de la biomedicina". Els teixits renals obtinguts per l'equip d'Izpisúa seran una valuosa eina, a disposició de tota la comunitat científica, per investigar el desenvolupament del ronyó humà, les causes de les malalties renals i provar fàrmacs en cultiu.
 
"L'obtenció d'aquests primordis cel·lulars genera esperances per pensar que un dia puguem utilitzar les nostres pròpies cèl·lules per regenerar els nostres òrgans malalts, solucionant, d'aquesta manera, l'escassetat d'òrgans per a trasplantaments", explica Izpisúa.