Navalles a la butxaca: la nova tendència que amenaça Catalunya

En la darrera setmana s'han registrat una desena d'incidents amb armes blanques

Imatge d'armes blanques decomissades per la Guàrdia Urbana
Imatge d'armes blanques decomissades per la Guàrdia Urbana | Cedida per la Guàrdia Urbana
Redacció
22 d'agost de 2024, 17:02
Actualitzat: 17:22h

En les darreres setmanes, Catalunya ha vist com la presència d'armes blanques als seus carrers s'ha convertit en una preocupant realitat. Els incidents relacionats amb apunyalaments han augmentat de manera alarmant, amb més d'una desena de casos només en l'última setmana.

A Catalunya, en la darrera setmana, s'han registrat més d'una desena d'apunyalaments. Des de l'inici de l'any, el Servei d'Emergències Mèdiques (SEM) ha atès 361 incidents relacionats amb armes blanques, una mitjana de tres agressions cada dos dies. Aquestes xifres han estat publicades pel diari Ara, que també destaca un augment significatiu en les confiscacions d'armes blanques per part dels Mossos d'Esquadra. L'any passat, es van confiscar 9.180 objectes, gairebé el doble que el 2019, quan la xifra va ser de 4.899.

La legalitat de portar navalles: què diu la llei?

Davant d'aquesta realitat, sorgeix la pregunta sobre la legalitat de portar armes blanques pel carrer. Segons la normativa vigent, està prohibit portar armes amb una fulla d'11 centímetres o més, excepte en casos molt concrets, com la seva tinença a casa per motius decoratius o de col·leccionisme. A més, estan totalment prohibits els punyals, les navalles automàtiques i els bastons estoc.

En el cas d'armes menors d'11 centímetres, la llei és clara: està prohibit portar-les, exhibir-les o utilitzar-les fora del domicili o del lloc de feina, a menys que sigui en el context d'una activitat esportiva. Les autoritats tenen la potestat de valorar la necessitat de portar una navalla segons el context i les circumstàncies.

Sancions i crítiques

L'incompliment d'aquestes normatives pot comportar sancions econòmiques importants, amb multes que van des dels 300 fins als 30.000 euros. Tot i això, sindicats de policia han criticat la gestió d'aquestes sancions, afirmant que sovint els procediments administratius queden estancats, fet que provoca la caducitat de moltes sancions.