Netanyahu eleva el to i ara considera Hamàs «una nova versió del nazisme»

El primer ministre d'Israel demana a la comunitat internacional que s'uneixi "com ho va fer per combatre els nazis o l'Estat Islàmic" i assegura que "la guerra d'independència del país encara no ha acabat"

Publicat el 16 d’octubre de 2023 a les 18:02
Actualitzat el 16 d’octubre de 2023 a les 18:05
El primer ministre d'Israel, Benjamin Netanyahu, ha situat Hamàs com "una nova versió del nazisme" i ha demanat a la comunitat internacional que s'uneixi per combatre el Moviment de Resistència Islàmica "com ho va fer per lluitar contra els nazis i contra Estat Islàmic. En un discurs molt contundent fet a la Knesset (el Parlament d'Israel), Netanyahu ha afirmat que els enfrontaments dels darrers dies "demostren que després de 75 anys encara no ha finalitzat la guerra d'independència [d'Israel]". 

"Ara molts a tot el món entenen a qui s'enfronta Israel. Comprenen que Hamàs representa una nova versió del nazisme. Així com el món es va unir per derrotar els nazis i Estat Islàmic, també s'ha d'unir per derrotar Hamàs", ha demanat el primer ministre israelià des de la cambra baixa. Netanyahu, contundent, ha assegurat que "la seva pròpia existència està en joc" i que per això mateix "guanyaran". 

En un discurs carregat de referències religioses, Netanyahu ha catalogat els enfrontaments amb Hamàs, iniciats ja fa més d'una setmana, com "una guerra entre les forces de la llum i les forces de la foscor, entre la humanitat i l'animalisme". En aquest punt, el mandatari israelià ha denunciat que la regió del Pròxim Orient està "plagada de forces fosques", i ha inclòs Hamàs a l'"eix del mal" que formen l'Iran i el partit-milícia xiïta Hezbollah.

Bloqueig de l'alto el foc

Israel ha anunciat aquest dilluns l'obertura d'un pas a la frontera amb el Líban, al nord, per evacuar civils des de 28 localitats de fins a dos quilòmetres de distància. D'altra banda, Netanyahu ha negat que hagi arribat a un acord amb els Estats Units i Egipte per un alto el foc al sud de la franja de Gaza, entre les 9:00 i les 14:00 hores.

Amb la incursió terrestre cada vegada més a prop, el pacte a tres bandes permetria l'arribada d'assistència humanitària a la zona, alhora que facilitaria la sortida dels civils amb doble nacionalitat i dels estrangers, segons ha avançat Reuters. Hamàs, al seu torn, també ho ha negat. Mentrestant, augmenta la pressió diplomàtica a Netanyahu per garantir l'ajuda humanitària a la Franja de Gaza.

Hores abans, el president estatunidenc, Joe Biden, ha alertat que Israel ha d'"eliminar" Hamás, però que una potencial ocupació de l'enclavament "seria un gran error". Així, ha insistit que l'anomenada "solució de dos Estats", ha estat la política nord-americana durant dècades i ha compartit que el país hebreu està d'acord amb aquesta opció "ara". "Crec que Israel comprèn que una porció significativa del poble palestí no comparteix les opinions de Hamàs i Hezbollah", ha remarcat.

[plantillavirals]