[intext1]
Mort del planter d'avets de Nadal
Al Montseny i les Guilleries es concentren el conreu d'arbres de Nadal. El triangle format entre Sant Hilari Sacalm, Espinelves i Viladrau, a cavall de les comarques d'Osona i la Selva, hi ha el 95% de l'associació Cultivadors d'Arbres de Nadal Associats de Catalunya (CANAC). Produeixen el 90% dels exemplars que es venen a la península Ibèrica, tot i que darrerament també exporten a França i altres països europeus.[intext2]
Es tracta d'una de les zones amb un clima més humit de Catalunya. Tanmateix, enguany el dèficit hídric que arrosseguen és encara major que la mitjana del país. En aquest context, una part molt important dels arbres que s'han plantat han mort. El temps de creixement és entre cinc i set anys i, per tant, tant les pèrdues com la necessitat de reposar els exemplars que no han sobreviscut s'haurà de repartir en aquest període.
[nointext]
L'arbre que es produeix més al Montseny i a les Guilleries és l'avet caucàsic (Abies nordmanniana), amb forma cònica i branques disposades escalonadament. També es cultiva l'Abies pinsapo, el Picea excelsa –considerat el prototip de l'arbre de Nadal i procedent del nord-oest d'Europa- i Abies masjoanis, una hibridació dels anys 60 que ha esdevingut pràcticament "autòctona" del territori.
[intext3]
Els cultivadors defensen la sostenibilitat del sector, a diferència de l'alternativa d'arbres de plàstic. La demanda iguala a l'oferta –l'any passat es va vendre pràcticament tota la producció-, és un cultiu neutre en emissions de carboni i, posteriorment, dels arbres se'n pot fer compost d'alta qualitat.
Un 4% més cars
Tot i tancar-se amb increment de vendes, la campanya d'aquest 2022 ha vingut marcada, a banda de la sequera, per la inflació. L'increment dels costos –sobretot, els carburants- ha obligat el sector a retocar els preus a l'alça. De mitjana, un avet costa ara un 4% més que l'any passat. "No és cap barbaritat, però sí que hem hagut d'apujar-los per repercutir part dels augments", admet Sergi Casas, responsable del viver Can Jover de Sant Miquel de Cladells.[noticia]242920[/noticia]
Per fer-se'n una idea, explica que "per uns 35 o 40 euros es pot trobar un bon avet al mercat". Pel que fa a mida, la majoria dels que es venen es mouen entre els 80 centímetres i el metre i mig d'alçada.
[blockquote]Els cultivadors defensen la sostenibilitat del sector, a diferència de l'alternativa d'arbres de plàstic.[/blockquote]
El responsable de Can Jover explica que ara, un cop s'acabi la campanya de Nadal, començaran a fer números d'aquells avets joves que se'ls han mort. I a partir d'aquí, també veure com afrontar la situació. "Probablement, la manca de pluja anirà a pitjor; i si de què ha passat aquest any no n'aprenem, això comprometrà el futur”, conclou.
Sense oli mil·lenari per la sequera
A les Terres del Sénia la sequera també tindrà un fort impacte a l'oli procedent de les oliveres mil·lenàries. Les disset almàsseres registrades calculen que no produiran més de 300 litres d'oli certificat, una xifra anecdòtica tenint en compte que la mitjana s'enfila als 10.000 litres.L'escassetat de pluges i les excepcionals elevades temperatures, les conseqüències més visibles de l'acceleració del canvi climàtic, han tingut greus repercussions en la producció de les oliveres fargues mil·lenàries del territori del Sénia.
[noticia]237176[/noticia]
"Esperem que enguany hagi servit als arbres per agafar forces i l'any vinent tenir una bona collita", assenyala la gerent de la Mancomunitat de la Taula del Sénia, Tere Adell. De fet, de les 17 empreses que n'elaboren, enguany només tres o quatre podran produir amb la Marca de Garantia Oli Farga Mil·lenària.
[patrociniImpacte]