Les festes de Nadal ja són aquí i el primer plat fort és el sopar del 24 de desembre. A la vegada, és el dia en què es torna a demostrar que moltes persones encara no saben com dir-li al sopar previ al dia de Nadal. És un dels dubtes lingüístics d'aquesta època, però no l'únic.
En primer lloc, si li dius "nit bona" al sopar del dia 24 de desembre has de tenir en compte que t'estàs equivocant. Aquest dia és la vigília, la vetlla o el dejuni de Nadal, i si ens volem referir a les últimes hores del dia, quan comença la celebració, li direm el sopar de la nit de Nadal.
Què passa amb el dia 31 de desembre? Doncs exactament el mateix: en cap cas ens referirem a "nit vella", però tampoc a "Fi d'Any". En català, Cap d'Any fa referència a l'1 de gener i l'últim dia de l'any és la vigília, vetlla o dejuni de Cap d'Any, mentre que també parlem de la nit de Cap d'Any.
L'Optimot, el portal de consultes lingüístiques de la Generalitat, ho deixa molt clar: "En català, per designar la nit que precedeix les festivitats de Nadal i de Cap d'Any, cal dir nit de Nadal en comptes de nit bona i nit de Cap d'Any en comptes de nit vella".