Probablement el joc d’identitats ocultes més antic és El Joc de l’Assassí. Bàsicament, sèieu tots en rotllana i un dels jugadors era designat secretament Assassí (repartint cartes o algú aliè al joc li indicava al jugador triat mentre els altres tenien els ulls tancats). Llavors, l’Assassí havia d’anar eliminant a la resta de jugadors aclucant-los l’ull i aquests havien d’intentar descobrir qui era l’Assassí.
“Saboteur” és un joc de cartes amb el qual recuperareu aquest esperit, però vestit amb una història molt més divertida i agradable que anar matant a la resta de jugadors.
Què fareu?
A “Saboteur” us convertireu en uns simpàtics nans que de bon matí prendreu els vostres pics i fanalets, us muntareu en una vagoneta i us endinsareu a la mina per trobar la preuada veta d’or. Malauradament, no tots sereu igual de simpàtics. Hi haurà alguns “companys” que per la raó que sigui no volen que trobeu l’or i us posaran tots els pals a les rodes possibles per evitar-ho.
A la taula posareu una carta que marca l’inici de la mina i a una certa distància, tres cartes de veta de cara avall, sense mirar-les; només una d’elles té l’or! La partida comença i anireu jugant una carta de la mà i en prendreu una de nova de la pila. Hi ha dos tipus de cartes: les de mina i les especials. Les de mina tenen túnels i les jugareu a la taula, formant el recorregut que excaveu a les entranyes de la muntanya, acostant-vos a les vetes. Quan arribeu a una d’elles podreu mirar si és la d’or.
Si sou uns “simpàtics” nans heu d’aconseguir arribar-hi i rebreu peces d’or de recompensa. Ara bé, si no sou tan “simpàtics” fareu servir aquestes cartes per desviar les excavacions lluny de les vetes... i us guanyareu l’odi dels altres bons nans. A les cartes especials hi trobareu altres opcions diferents a construir la mina: donar un cop d’ull a una de les cartes de veta, trencar-li el pic a un altre nan, etcètera.
Quina gràcia té?
La gràcia està en tot allò que passa al voltant de la taula i que no surt a les regles. Començada la partida, de seguida saltaran les acusacions de ser nans dolents, us defensareu dient que no podíeu fer altra cosa, li trencareu el pic a un altre nan perquè sospiteu d’ell o intentareu convèncer als altres que la carta de veta que acabeu de mirar és la d’or. Però el fet més increïble és quan jugueu una nova partida, tot i que es torna a començar de zero, seguireu desconfiant d’aquells que us han traït a la partida anterior.
Aquesta és la meravella de les partides de “Saboteur”. Deixeu-vos portar per la màgia de parlar, cridar, riure i sospitar constantment. Si al final de la partida teniu més pepites d’or que ningú haureu triomfat, i si no és el cas però heu rigut desbocadament, hi haureu guanyat tots.
“Saboteur” es publicà el 2004 i ràpidament es convertí en un èxit de vendes. El 2011 va aparèixer una expansió que incorporava encara més cartes i estratègies (altres nans, portes a la mina, ...). Afortunadament la versió que podem trobar a les botigues inclou el joc bàsic i l’expansió, així que si us endinseu en el món de “Saboteur” teniu diversió per a moltes partides.
Nom del joc: Saboteur
Autor: Frederick Moyersoen
Editorial: Mercurio Distribuciones
Nombre de jugadors: 2-12
Temps de joc: 30 minuts
Edat: A partir de 8 anys
Toni Serradesanferm
Autor de jocs de taula i membre del grup d’assessorament de jocs de taula Santa Clara.
No us refieu dels simpàtics gnoms
Els gnoms han d’excavar una mina per trobar la gran veta d’or, però potser no tots estaran disposats a col·laborar| “Saboteur”, editat el 2004, és un dels jocs més divertits d’identitats ocultes
Ara a portada
Publicat el 12 d’agost de 2016 a les 14:00
Et pot interessar
-
Societat Si reps un SMS de la Seguretat Social no hi facis clic: pot ser una estafa
-
Societat Quan cau la segona Pasqua enguany? Gairebé 200 municipis faran festa
-
Societat El temps d'aquest divendres 25 d'abril: sol i núvols a les portes d'un canvi de temps per al cap de setmana
-
Societat La Guàrdia Civil incompleix el seu propi règim disciplinari amb el català