Només un 14,1% dels directius catalans són dones i cobren un 18,1% menys que els homes

La discriminació femenina en els càrrecs directius es manté superior a la situació prèvia a la crisi, segons un estudi, malgrat que elles estan millor formades

Publicat el 03 de maig de 2019 a les 18:15
El sostre de vidre segueix encara molt present en l'empresa i, a més, un cop superat, les dones segueixen patint un a bretxa salarial notable respecte els homes amb un càrrec similar. Així ho assenyala l'informe "Talent femení 2019", d'ICSA Grupo i EADA Business School, que ha estat presentat aquest divendres. I segons unes dades territorialitzades a què ha tingut NacióDigital, la desigualtat és encara superior a Catalunya que en la mitjana estatal.

 
Una dona directiva, a l'Estat, cobra un 16,1% menys que un directiu home, segons aquest estudi. En el cas català, la bretxa salarial creix dos punts, fins al 18,1%, al contrari que a Madrid, on aquesta es redueix fins al 13,3%. En el cas de les empleades, aquestes també cobren menys que els companys de mateix rang a Catalunya (15,1%) que al conjunt de l'Estat (12,4%). En el cas dels càrrecs intermitjos, però, la bretxa catalana (9,6%) és inferior a l'espanyola (11,3%).

El pes de les dones en els òrgans de direcció és ínfim a nivell estatal, del 16,2%, però és encara inferior a Catalunya, del 14,1%. En canvi, en el cas dels càrrecs intermitjos catalans, el pes de les dones creix fins al 30,5% (per sobre del 26,8% estatal) i encara ho fa més, fins al 47%, en el cas de les empleades. Unes xifres que evidencien les dificultats per escalar a l'empresa fins als llocs de més responsabilitat.
 
PES DE LES DONES EN CADA NIVELL EMPRESARIAL

 
Tant pel que fa a la bretxa salarial com la presència en llocs directius, la desigualtat que pateixen les dones és lleugerament inferior a la dels darrers anys, però encara és pitjor que abans de la crisi. Segons les dades estatals, el 2008 hi havia un 19,5% de directives dones, un percentatge que va caure dràsticament els anys segünets, fins tocar terra amb un 10,3% el 2013, i des de llavors ha anat en augment, fins al 16,2%.

Pel que fa a la bretxa salarial entre els alts càrrecs, aquesta partia de l'11,9% i va anar escalant posicions (amb una caiguda puntual el 2011), fins a situar-se en el 18,6% el 2014. Ara ja ha caigut quasi dos punts i mig, però la diferència entre salaris segueix sent clarament superior a la del 2008.
 
EVOLUCIÓ DE LA BRETXA SALARIAL I LA PRESÈNCIA DE LES DONES EN CÀRRECS DIRECTIUS, A NIVELL ESTATAL

 
L'actual bretxa salarial equival a que el sou d'un directiu espanyol és, de mitjana, de 82.763 euros i, el d'una directiva, de 71.271 euros, més d'11.500 euros inferior. I això que elles estan millor formades, atès que només un 9,4% no té cap títol universitari, per un 12,8% en el cas dels homes directius. Per contra, un 43,3% de directives té estudis de postgrau, 1,1 punts més que en el cas dels homes. Un 47,3% de les directives, finalment, té títol universitari sense altres estudis posteriors, com un 45% dels directius.

La presència de dones directives també varia segons la responsabilitat concreta. És ínfima en el cas de les responsables de producció (5,9%), comercial (7,7%) o direcció general (8,6%). En canvi, sí que tenen més presència com a directives d'administració i finances (19,5%) i, sobretot, en la gestió dels recursos humans (32,2%).