Nova llei de trànsit: els deu canvis que afecten els conductors

La nova regulació entra en funcionament aquest dilluns i vol "millorar l'eficiència del sistema i la convivència entre tots"

Vehicles circulant per la C-58 a Cerdanyola del Vallès
Vehicles circulant per la C-58 a Cerdanyola del Vallès | Gala Espín
20 de març del 2022
Actualitzat a les 10:50h
La nova llei de Trànsit aprovada pel Congrés dels Diputats el passat desembre entra en vigor aquest dilluns 21 de març. El seguit de canvis i mesures plantejades per la Direcció General de Trànsit (DGT) vol "millorar l'eficiència del sistema i la convivència entre tots".

El nou marc normatiu ja fa mesos que ha generat polèmica entre els conductors, sent una de les mesures més discutides l'eliminació del marge dels 20 km/h per poder fer avançaments per adaptar-se a la normativa de la resta de països d'Europa. Repassem a continuació les deu noves normes i multes.

1. Multa per tenir el telèfon a la mà
L'article 76 que prohibeix utilitzar el telèfon mòbil mentre es condueix es modifica i s'amplia. Així doncs, a partir d'ara tampoc es podrà tenir el telèfon a la mà encara que no s'estigui fent servir. La sanció per cometre aquesta nova infracció serà de 6 punts al carnet de conduir.

La norma diu així: "Utilitzar, aguantant amb la mà, dispositius de telefonia mòbil mentre es condueix, conduir utilitzant manualment dispositius de telefonia mòbil en condicions diferents de l'anterior, conduir utilitzant manualment navegadors o qualsevol altre mitjà o sistema de comunicació, així com portar en els vehicles un mecanisme de detecció de radars o cinemòmetres".

2. Punts del carnet per no portar el cinturó posat
Una altra de les noves normes és que si el conductor no porta el cinturó posat mentre circula pot perdre fins a quatre punts del carnet de conduir. Això eleva la normativa actual, que situa la mateixa infracció en tres punts del carnet de conduir i una multa que pot arribar als 200 euros.

3. Multa per portar detector de radars
En aquesta norma passa com en la dels mòbils. Abans se sancionava el fet d'utilitzar un detector de radars, mentre que quan la nova norma entri en funcionament, el sol fet de portar-lo al cotxe ja serà sancionable. La sanció serà de tres punts al carnet de conduir.

La norma diu el següent: "Es prohibeix instal·lar o portar inhibidors de radars o cinemòmetres o qualsevol altre instrument encaminat a eludir o a interferir en el correcte funcionament dels sistemes de vigilància de trànsit, així com emetre o fer senyals amb aquesta finalitat".

4. Es perseguiran "perjudicis i danys al medi ambient"
Infraccions relatives al "perjudici" i "danys al medi ambient". Així defineix la DGT un nou tipus de norma que obre la porta a sancionar noves accions normalitzades fins ara com aturar o estacionar un vehicle i no apagar el motor.

Alguns ajuntaments ja inclouen en les seves ordenances mediambientals i de mobilitat la possibilitat de sancionar els conductors que no apaguin el motor després de l'estacionament o en detencions prolongades. Ara disposaran del marc legal necessari per tramitar aquest tipus de sancions.

5. Compte amb les cigarretes al cotxe
Més enllà de no poder estacionar el vehicle sense apagar el motor en zones amb risc alt d'incendi, la nova normativa també sancionarà els conductors que tirin a la via -o als voltants- objectes que puguin produir incendis o accidents. Així, tirar una cigarreta per la finestra mentre es condueix pot portar la pèrdua de 6 punts del carnet.

6. No respectar la distància en avançar ciclistes sortirà car
Els avançaments a ciclistes és sempre un dels temes més convulsos a les carreteres. Fins ara, no respectar la distància d'1,5 metres era sancionat amb quatre punts del carnet de conduir, però ara, amb la nova reforma de la llei de trànsit, aquesta penalització serà de sis punts.

7. Casc obligatori en patinets elèctrics
La DGT també es fixa en les noves formes de mobilitat i per això una de les noves normes afecta l'ús de patinets elèctrics. Quan les modificacions siguin aprovades i entrin en vigor, qualsevol persona que utilitzi un patinet elèctric haurà de portar casc de forma obligatòria. Sobre el patinet, també es prohibeix circular per les voreres i que els menors l'utilitzin si han ingerit la més mínima quantitat d'alcohol.

8. Eliminació dels 20 km/h de marge per fer un avançament
La nova norma contempla l'eliminació del marge de 20 km/h respecte de la velocitat màxima de la via, si era per realitzar un avançament. La modificació, la més polèmica de totes les que reflecteix la nova llei, es pren amb l'objectiu d'adaptar-se a la normativa de la majoria de països d'Europa.

9. Ull amb els carrils bici, no són pàrquings
Ara ja està prohibit parar o estacionar el teu vehicle als carrils bici. La bicicleta és un mitjà de transport cada cop més nombrós i la normativa vol que s'aprengui a conviure amb ell. Així, la nova llei vol que tots els conductors protegeixin un col·lectiu molt vulnerable. 

10. Canvis sobre el permís de conduir i els punts
La nova llei de trànsit estipula que, independentment de les infraccions comeses, el termini per recuperar el saldo inicial de punts és de dos anys si no es cometen més infraccions que impliquin la pèrdua de punts. A més, ja no és imprescindible portar el carnet físicament mentre es condueix, ja que l'aplicació miDGT permet acreditar que es té l'autorització.

Condueixes un ciclomotor?
Els conductors de motos i ciclomotors poden utilitzar dispositius sense fils certificats o homologats al casc per comunicar-se o amb finalitats de navegació. D'altra banda, no dur casc o fer-ho de forma inadequada pot fer perdre 4 punts del permís de conducció.

Alcohol zero si ets menor i condueixes bicis o patinets
Si ets menor d'edat i condueixes una bicicleta o un patinet elèctric has de respectar la taxa d'alcohol zero. A més, no es pot circular per autopistes o autovies amb els patinets elèctrics i no es permet estacionar o parar-se enmig dels carrils bici.