El dia que el govern de Jaume Collboni va destapar la seva fórmula de transformació urbanística per sumar verd a la ciutat -distanciant-se del model superilla- també es va insistir en la voluntat de multiplicar les ombres a Barcelona. Llavors, la vegetació hi tenia un paper clau. Ara bé, què fer quan hi ha espais "que no admeten la plantació de verd" però que s'han convertit en forns de dia? La pregunta l'ha presentat i resolt aquest matí la primera tinent d'alcaldia, Laia Bonet, mentre inaugurava a la rambla de Badal (Sants-Montjuïc) una nova infraestructura que combina fustes i teles de color per esmorteir l'impacte del sol. És un dels tres propotips pilot que l'Ajuntament ha desplegat arreu de la ciutat perquè s'hi estiguin de manera temporal, entre el juliol i l'octubre.
El pla d'innovació urbanística, però, ve de lluny i s'havia treballat ja des del mandat anterior. Al juny del 2023 es va llançar la crida per aportar noves idees de "generació d'ombratge efímer a l'espai públic" a través de l'Oficina de Canvi Climàtic i la Fundació BIT Habitat. I ara n'han sortit els tres projectes guanyadors. Es tracta de tres propostes diferents, fàcils de muntar i que tenen previst estar-se de manera temporal al carrer. En concret, més enllà de la rambla Badal, es trobaran aquestes estructures a la plaça Comercial, en ple Born, i al Parc del Fórum, al districte de Sant Martí.
El consistori barceloní defensa que la idea és obrir nous fronts i veure com funcionen. Es tracta de crear"noves propostes i solucions innovadores que no existeixen en el mercat i que poden constituir en el futur nous productes que contribueixin a la resiliència urbana", estableix en un comunicat.
La irrupció d'aquestes noves formes hauria de fer que hi apareguin "nous usos socials", es proposen des del consistori. De moment, en un dels punts d'ombra apareguts, el del Fòrum, ja s'ha pogut fer una primera anàlisi de la vida estival que s'hi dona. Els impulsors del projecte "Mar d'ombres" que s'ha desplegat allà han explicat que sobretot hi ha "casals d'estiu amb canalla" utilitzant aquests espais per passar l'estona. Això implica poder jugar sense estar plenament exposat al sol en ple juliol, però també descansar o simplement deixar-hi les motxilles. A més, a l'hora d'aportar dades, s'ha concretat que s'ha detectat una reducció de dos graus de la temperatura ambiental i de fins a 10 graus menys en la superfície pavimentada, comparant la zona d'ombres i la del sol.
La tinent d'alcaldia Laia Bonet ha promès mantenir l'ull posat sobre els usos socials que s'hi donin per acabar de refermar l'anàlisi de com aquestes estructures poden afavorir els entorns amb més vulnerabilitat social. També ha obert la porta a considerar si cal canviar el temps d'estada d'aquestes ombres temporals, més enllà dels mesos encabits entre el juliol i l'octubre. De moment, aquest pla pilot ha suposat una inversió de 300.000 € per al confinançament del 80% del pressupost total dels projectes. Cadascuna de les solucions ha rebut un suport aproximat de 100.000 € per al desenvolupament de la solució, informen des de l'Ajuntament. De fons, però, hi ha un projecte molt més gran per fer arribar 216 nous punts d'ombra a la ciutat els pròxims anys.