
Benidorm és una ciutat d'excessos, nocturns i urbanístics. Presentar-se en aquella urbs amb un projecte immobiliari discret i funcional està mal vist. O almenys així ha sigut durant els anys del boom. L'edifici In Tempo es va idear com el gratacel residencial més gran d'Europa. Un projecte tan espectacular com la fallida que amenaça amb deixar enrere. Pràcticament finalitzat, pendent de la urbanització perimetral, l'edifici desprèn un enorme tuf a estafa.
Un jutjat de Benidorm ha ordenat la detenció del principal promotor, José Ignacio de la Serna, després que no compareguera en una citació per la denúncia de diversos particulars. Els denunciants, que adquiririen sobre plànol els habitatges el 2007, al·leguen que el compromís de la promotora era que les quotes pagades des d'aquell any fins el 2012 quedaven garantides per aval bancari. Però a dia de hui, i després de sol·licitar-los reiteradament, no han aconseguit ni un d'aquests avals. La denúncia per estafa i apropiació indeguda l'han presentada després d'haver pagat 120.000 euros en quotes.
La inexistència dels avals bancaris
Segons les explicacions donades en seu judicial per Ignacio Boronat, un altre dels promotors del projecte In Tempo, els diners entregats pels compradors dels habitatges no anaven a cap banc sinó que “s'invertien en la construcció de l'edifici”. Boronat, qui assegura que la gestió i administració de la promotora corresponia en exclusiva a De la Serna, admet que “no existeixen els avals bancaris perquè durant la negociació no es va aconseguir que els bancs els entregaren”. La relació entre De la Serna, Boronat i Juan Fuster, el tercer promotor del gratacels, és de total enfrontament, amb alguna querella judicial presentada i amenaces de mort certificades per notari.
Un deute superior als 100 milions
L'edifici In Tempo començà a construir-se el 2005 amb un crèdit de 96 milions d'euros atorgat per Caixa Galicia. Des d'aquell moment, els comparadors particulars han estat pagant quotes trimestrals. Fa un parell d'anys el gratacel va passar a mans de la Sareb, el banc públic que ha absorbit els actius immobiliaris de les entitats intervingudes per l'estat espanyol. El deute estimat que acumula el projecte supera els 100 milions d'euros. En declaracions al diari econòmic 'Cinco Días', De la Serna ha dit que pateix un càncer terminal i que, hui per hui, manté tancades totes les oficines de la seua empresa, raó per la qual no hauria rebut la notificació judicial.
El gratacel, que s'ha convertit en un símbol de Benidorm i de la cobdícia immobiliària, no registra cap activitat actualment. La Sareb té intenció de finalitzar-lo i prosseguir amb el procés de venda, però s'enfronta a diverses peticions d'embargament i al descrèdit del projecte, que dificultarà la comercialització. En el sac de l'oblit han quedat les promeses dels promotors, que fins fa només uns mesos asseguraven tindre ofertes milionàries de grups àrabs i xinesos. La mateixa història de sempre.