Parlar català al jutge pot perjudicar en un judici? Un 27% creu que sí

El 54% té una percepció bastant o molt dolenta de la independència judicial i només el 20% la té bona, segons una enquesta del CEO

Publicat el 21 de setembre de 2023 a les 12:18
Actualitzat el 21 de setembre de 2023 a les 12:24
Un de cada quatre catalans creu que dirigir-se en català a un jutge o un tribunal el pot perjudicar, en un judici. Així ho recull l'enquesta òmnibus del 2023 del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO), presentada aquest dijous pel director de l'ens, Jordi Muñoz, segons la qual un 45% opina que no afecta la llengua que s'usi i fins i tot una menys del 10% afirma que pot beneficiar usar el català. La resta no ho sap.

Sigui com sigui, un 54% té una percepció bastant o molt dolenta de la independència judicial, mentre que tan sols un 20% la té bastant o molt bona. Aquesta sensació és força transversal i hi ha més opinions negatives que positives en tots els electorats, amb l'única excepció del de Cs.

En l'àmbit lingüístic, prop del 70% de catalans està d'acord o molt d'acord en l'oficialitat del català a la Unió Europea, una opció a la qual només el 16% s'hi oposa. En aquest cas, només els votants de PP i Vox rebutgen aquesta possibilitat que ara s'està negociant formalment a les institucions europees.

Igualment, pel que fa a l'ús de la llengua a la universitat, el 53% creu que el català hauria de ser la més freqüent a les classes, gairebé el doble que el 28% que es decanta pel castellà. Escassament el 10% opina que ho hauria de ser l'anglès i la resta no ho sap o no contesta. Un de cada quatre enquestats, però, creu que l'anglès hauria d'usar-s'hi en algunes assignatures.

L'enquesta òmnibus, a diferència de la resta que fa el CEO, s'elabora a partir de les preguntes que proposen els departaments de la Generalitat. Per primera vegada, s'ha fet a partir de qüestionaris on-line i, per a aquells que ho preferien, respostes en paper i la mostra engloba tota la població resident a Catalunya de 16 anys o més -els baròmetres, en canvi, enquesten persones a partir de 18 anys i només amb nacionalitat espanyola-. En realitat, però, Muñoz ha presentat dos sondejos òmnibus fets en paral·lel, un amb 2.564 respostes i l'altre, amb 2.464.