Per què ens avorrim? Quin sentit té la identitat a l'era digital?

La Fundació ”la Caixa” impulsa l'Observatori Social, un espai d'anàlisi i reflexió que inclou el Cafè de l’Observatori Social: entrevistes en profunditat per divulgar coneixement rigorós

Publicat el 11 de novembre de 2022 a les 07:00
Actualitzat el 23 de març de 2023 a les 17:07
[centrareport]L'avorriment és una malaltia o un símptoma? Quin sentit té la identitat en l'era digital? Aquestes són algunes de les primeres grans preguntes que s'intenta respondre al Cafè de l'Observatori Social. Es tracta d'un espai d’anàlisi, debat i reflexió impulsat per l'Observatori Social de la Fundació ”la Caixa” per estudiar l’actualitat i els reptes de la societat i, alhora, divulgar el coneixement de les ciències socials.
[nointext] [noautor]
[h3]Els primers cafès de l'Observatori Social[/h3]
L'Observatori Social pretén generar coneixement de base científica sobre temes socials mitjançant convocatòries competitives i estudis propis en col·laboració amb les àrees de la Fundació ”la Caixa”. També difon el coneixement que genera en diversos formats, des de publicacions, a activitats de reflexió i debat a CaixaForum Macaya i a la resta de centres de la xarxa CaixaForum.

Amb l'objectiu de difondre coneixement i connectar amb nous públics, l'Observatori Social ha creat un nou format de continguts al nou context digital i audiovisual. Es tracta del Cafè de l'Observatori Social, un espai d'entrevistes amb experts, que pretenen divulgar coneixement rigorós en un format de fàcil consum i accessible al públic general.

[noticia]241025[/noticia]
Les entrevistes es realitzen de la mà del doctor Swen Seebach, vicerector d'Ordenació Acadèmica i Qualitat de la Universitat Abat Oliba, professor de sociologia i teoria de la comunicació i expert l'estudi sociològic d'emocions, del futur i de bioemergències. Es tracta de converses amb experts sobre temàtiques relacionades amb els continguts de l'Observatori Social per entendre'n l'impacte a la nostra societat.

L'avorriment i la identitat centren les dues primeres entrevistes del Cafè amb Josefa Ros, filòsofa i investigadora a la Universitat Complutense de Madrid, i José Carlos Ruiz, divulgador professor de Filosofia a la Universitat de Còrdova.

[h3]José Carlos Ruiz: “Avui la repetició es veu com una pèrdua d'oportunitats”[/h3]
José Carlos Ruiz és professor de Filosofia a la Universitat de Còrdova i divulgador. Al Cafè de l'Observatori Social ofereix la seva anàlisi sobre com construïm la identitat pròpia en l'era digital.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=iRCbnTwYyqo[/youtube]
En aquesta era digital, qui soc jo? Les preguntes sobre la identitat i com es construeix són complexes. I la irrupció de la realitat ampliada en un entorn digital no ha simplificat el problema. Com ho afrontem?

[h4]1. Com construïm la nostra identitat?[/h4]
La identitat individual es construeix en interacció amb les circumstàncies de cada persona. Què passa quan la nostra realitat s'expandeix mitjançant xarxes i pantalles?

[h4]2. Com mostrem la nostra identitat als altres?[/h4]
Què mostrem de nosaltres mateixos quan volem ser autèntics? Màscares o avatars? Potser l'afany per ser únics ens acabarà deixant aïllats.

[h4]3. L'extimitat ha matat la sorpresa?[/h4]
La pantalla ha envaït la intimitat i això podria estar acabant amb la possibilitat d'aventurar-se en allò que desconeixem. Això què vol dir?

[h4]4. La construcció de la identitat pot generar frustració?[/h4]
La frustració apareix quan les expectatives no encaixen amb la realitat. Confonem somnis amb desitjos?

[h4]5. El pensament crític ens pot ajudar amb els problemes d'identitat?[/h4]
Saber qüestionar el que ens arriba des de l'exterior ens ajuda a construir la identitat pròpia de manera sana. Com podem esmolar la nostra capacitat innata per pensar de manera crítica?

[h3]Josefa Ros: “Si mai ens avorríssim, estaríem condemnats a l'extinció com a espècie”[/h3]
Josefa Ros, filòsofa i investigadora a la Universitat Complutense de Madrid, explica els coneixements importants sobre una experiència que tothom ha viscut: l'avorriment.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=jX0LBQK-qT4[/youtube]
Però l'avorriment és una malaltia o un símptoma? L'avorriment és una sensació extremament molesta, enutjosa, fins i tot dolorosa, i de la qual normalment provem de fugir. Per què?

[h4]1. Què és l'avorriment?[/h4]
No és fàcil delimitar que és l'avorriment, però Josefa Ros ens n'ofereix una definició actualitzada i operativa. L'avorriment és la mateixa experiència per a tothom?

[h4]2. Quines conseqüències té l'avorriment?[/h4]
Com que és una experiència tan universal, es dedueix que l'avorriment deu tenir una funció. Què ens aporta? Sembla que és una qüestió de vida o mort.

[h4]3. Què passa amb l'avorriment a la tercera edat?[/h4]
En una societat amb cada vegada més persones a la tercera edat, moltes de les quals ateses en institucions, la gestió de l'avorriment destaca com un factor clau en el benestar.

[h4]4. Què podem fer amb l'avorriment?[/h4]
És un fet: en algun punt, o en molts, ens avorrim. Un altre fet: no acostumem a gaudir d'aquesta experiència. Quines opcions tenim per alleujar aquesta tensió vital?

[despiece][h3]Què podem trobar a l'Observatori Social de la Fundació ”la Caixa”[/h3]
L’Observatori Social de la Fundació ”la Caixa” és un espai d’anàlisi, debat i reflexió amb l'objectiu estudiar l’actualitat i els reptes de la societat i, alhora, divulgar el coneixement de les ciències socials. Però que hi podem trobar?

 Cicles de conferències
 Publicació de dossiers
 Publicació d'articles
 Publicació d'informes
 Apartat de convocatòries competitives

També et pots subscriure a la newsletter de l'Observatori Social. Un butlletí mensual que informa de les últimes novetats amb els millors articles en profunditat, les convocatòries de suport a la recerca i activitats de reflexió i debats als centres CaixaForum.[/despiece]
[ficentrareport]
[suportFundacioCaixa] [sensepubli] [senseminutaminut]