Per què la ciència aconsella abandonar els fogons de gas?

Diversos estudis vinculen les cuines de gas amb malalties respiratòries i emissions d'efecte hivernacle

Publicat el 26 de gener de 2023 a les 15:27
La televisió de pantalla plana ha deixat en el passat les de tub. Els smartphones, els mòbils de tapa. La tecnologia avança i la resta del món s'enganxa sense dubtar-ho als seus avenços. Per aquesta regla de tres, els fogons de gas estan abandonant a poc a poc les cuines catalanes, on s'estan instal·lant vitroceràmiques o cuines d'inducció. En aquest cas, però, els científics de la salut també avalen la substitució.

Una cuina de gas és una font de compostos contaminants i, si no s'empra l'extractor -alguns d'aquests gasos no fan olor-, les substàncies es queden a l'aire i són inhalades per les persones. Un article a l'International Journal of Epidemiology de la Universitat d'Oxford va estipular el 2013 que el diòxid de nitrogen emès pels fogons de gas incrementa en un 42% el risc de patir asma i dificultats respiratòries pels nens.

[noticiadiari]2/251734[/noticiadiari]
Les cuines de gas també emeten metà, segons un estudi del 2022. Si es crema, només produeix diòxid de carboni i aigua, però l'1,3% no es crema. En aquest cas, s'allibera com un gas contaminant. La majoria de vegades, quan els fogons estan apagats. I per si no fos suficient, els extractors només en poden aspirar el 70%.

[plantillavirals]