Per què no són de fiar els termòmetres instal·lats al carrer?

El contacte directe del sol als aparells metàl·lics condiciona la temperatura que marquen i que, sovint, és desbocada

Publicat el 29 d’agost de 2022 a les 19:46
Rètols de farmàcies, tanques publicitàries, panells d'autopistes... És habitual que els telenotícies mostrin imatges d'aquests aparells els dies de molta calor durant l'estiu per il·lustrar la temperatura sufocant de la ciutat en qüestió. La societat els fa molt cas, ja que és còmode consultar-los quan estem caminant pel carrer o circulant amb el cotxe. Són de fiar, però?

Majoritàriament, tots aquests aparells són de metall, un material que s'escalfa molt ràpidament amb el sol i provoca que el termòmetre doni temperatures desbocades. Per què? El metall exposat al sol fa que el vidre del termòmetre s'escalfi i, per tant, marqui la temperatura d'aquest vidre en lloc de la temperatura de l'aire, que és la correcta.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Una publicación compartida de Catalunya RaÌ€dio (@catalunyaradio)



Així ho explica el meteoròleg de TV3 i Catalunya Ràdio, Francesc Mauri, en un vídeo en què detalla que sempre cal fiar-se dels comunicats oficials. Els observatoris meteorològics estan ideats perquè l'aire circuli lliurement i, per tant, el vidre del termòmetre no s'escalfi tot i que el sol toqui directament a l'observatori. Així, la temperatura que marca és exactament la temperatura a què es troba l'aire.

[plantillavirals]