De perdre dos germans a impulsar una querella veïnal per la dana: «És el nostre paper»

Rafel Sanchis, fill d’Aldaia, converteix una pena íntima en ràbia compartida i coordina des del Regne Unit, on viu, els treballs per asseure al banc dels acusats els principals responsables de la gestió del temporal

Destrosses per les pluges torrencials a Aldaia per la DANA, al País Valencià
Destrosses per les pluges torrencials a Aldaia per la DANA, al País Valencià | Sergi Baixas
18 de novembre de 2024, 07:00
Actualitzat: 12:53h

En Rafel Sanchis té 61 anys. El passat 29 d'octubre va perdre dos germans amb la dana que va assetjar el País Valencià: en Francisco Javier, Xavi, de 66 anys; i la María Pilar, Pili, de 63. Va ser un altre germà, en Marc, qui se'ls va trobar morts a la casa familiar que els va veure néixer i créixer a Aldaia, a l'Horta Sud. "Quina mort més roïna", li va escriure en Marc a en Rafel després d'identificar els cossos. Gairebé tres setmanes després dels fets, Nació ha pogut parlar amb en Rafel, que viu a Londres des de fa anys, per explicar com aquesta ràbia s'ha fet comunitària i ara pren forma per la via penal de querella col·lectiva entre el veïnat. Primer, d'Aldaia, i després amb la voluntat que arribi a tot el País Valencià, i sobretot a les comarques afectades.

"Volem depurar responsabilitats", explica Sanchis, membre de la Junta de Coordinació de Valencians UK i figura que gestiona des de l'estranger l'acció judicial que lidera l'advocat osonenc Josep Rosell. La meta és asseure al banc dels acusats els principals responsables de la gestió del temporal. "Sobretot Mazón", denuncia el valencià, en referència al president popular, que a banda d'aquesta, aviat afrontarà una tempesta judicial d'accions als tribunals. Més enllà de Carlos Mazón, Rosell també es planteja presentar-la contra determinats alcaldes i responsables de protecció civil, entre d'altres. "No pots posar de pilot un irresponsable que estigui hores en una reunió que diu de treball quan hi ha una catàstrofe", rebla Sanchis.

A Aldaia a les vuit del vespre, en plena dana, a l'Ajuntament se celebrava un ple. Molta gent del poble, explica, es va salvar "in extremis". En total hi va haver sis morts al municipi. Dos, els seus germans. La majoria de la ciutadania no va rebre cap avís de la perillositat de la pluja. L’única alerta va ser la general, la de les 20:11. "S'han equivocat de ple", resumeix. “Vaig veure què va passar a Líbia i em deia que qualsevol dia ens podia tocar a nosaltres”, recorda. El que més li costa d'entendre a aquest fill d'Aldaia és que "hi hagi autoritats que no pateixin pels seus veïns". 

"La gent que ara és a les institucions abans eren els rics del poble"

Per tot plegat, va decidir arromangar-se les mànigues i tirar cap endavant aquesta querella col·lectiva amb la complicitat del veïnat. "Al País Valencià li falta plantar cara a la institució, és històric. La gent que ara és a les institucions abans eren els rics del poble", reflexiona en conversa amb aquest diari. De les seves paraules es desprèn que, potser, ara el país ha aconseguit el combustible que li faltava. "Si ho faig jo sol no ho canviaré mai", raona sobre la necessitat d'empènyer col·lectivament. "Els jutges, la gent, tots tenim el nostre paper", afegeix.

Crida a ser més

De moment, ell i Rosell es troben en una fase inicial del procés. L'advocat osonenc té el propòsit d'arribar a molts familiars de víctimes del temporal. Potser, assenyala, comencen amb una sola persona i, amb el pas del temps, s'hi va sumant més gent. "Si podem començar avui, doncs millor que demà", conclou, malgrat tot, Sanchis. No sap on els portarà el procés, però, per ara, en Rafel no perd l'esperança. Per la Pili, en Xavi i la resta de víctimes.