Els drets de milers de parelles de fet catalanes estan en perill. Aquest és l'escenari plantejat que podria produir-se si el Tribunal Constitucional tomba part de la legislació catalana en aquest àmbit. En concret, si la sentència que ha de dictar el TC declara inconstitucional la normativa actual, les parelles de fet que duguin dos anys de convivència o tinguin fills en comú, però no hagin formalitzat davant de notari la unió podrien perdre l'accés als drets que fins ara dona aquest tipus de vincle.
Es calcula que les parelles que estan en aquesta situació es poden comptar per milers a Catalunya, i en concret perdrien el dret a rebre una pensió de viduïtat, per exemple. Tot plegat està pendent de la resolució d'un litigi per part del TC. El cas ocupa una parella de fet que va conviure durant cinc anys, però no va tenir fills en comú ni va formalitzar el vincle, com és habitual en aquest tipus de situacions.
Un dels membres va morir sense deixar testament. La mare va reclamar-ne els béns, però l'altra part de la parella va demanar-ne la nul·litat, atesa la seva consideració de parella. En primera instància, un jutjat li va donar la raó, però la progenitora ho va discutir i elevar a una qüestió d'inconstitucionalitat, és a dir si la llei és legal o no. Això podria acabar amb aquest aspecte de la llei tombada. És a dir, si fins ara acreditant una convivència de dos anys, amb fills o sense, es tenia dret a ser considerat parella de fet sense haver-ho registrat al notari, ara això es desestimaria.
Formalitzar el vincle al notari o a l'ajuntament
Els experts recomanen formalitzar el vincle davant del notari per no arriscar-se a perdre aquesta condició. En declaracions a La Vanguardia, el vicepresident de la Societat Catalana d'Advocats de Família, Ramon Quintano, avisa que fins a un 90% de parelles de fet ni han formalitzat el vincle davant del notari ni tampoc a l'ajuntament. El resultat, podria ser quedar-se desemparat fins i tot en casos de la mort d'un dels convivents. Podrien perdre l'accés a la pensió de viduïtat.
A l'Estat, les parelles de fet tenen els mateixos drets que un matrimoni en aspectes com l'accés a l'habitatge públic, les exempcions fiscals o els permisos de maternitat. Tot i això, hi ha altres àmbits on els seus drets són diferents, com ara a l'hora de fer la declaració de la renda.
A Catalunya, des del 2017, totes les parelles de fet passen a formar part del registre de parelles estables, impulsat pel Departament de Justícia. D'aquesta manera, tots els ciutadans tinguin un accés a un registre de parelles estables, amb independència del seu lloc de residència. Fins a la creació d’aquest registre, en canvi, els únics registres eren d’abast municipal i només n’havien creat un nombre reduït d’ajuntaments.