NacióPolis és una realitat recent, nascuda a l'escalf de les darreres eleccions municipals. El jurat ha considerat que el portal és "una eina molt potent que va esdevenir referent en el seguiment electoral" del 28-M. Molt aviat es convertirà, com ha explicat el responsable del portal, Roger Tugas, en una veritable enciclopèdia de dades municipals dels més diversos àmbits. Tugas ha recollit el guardó acompanyat de l'editor i director de Nació, Marc Basté.
[noticia]265545[/noticia]
Tugas ha explicat que el projecte no va néixer d'una manera perfectament planificada i que creia que seria més fàcil aplegar totes les les dades sobre els municipis. Ha recordat amb ironia un tuit que va pronosticar que el portal suposava molta feina per la "poca gent" que el consultaria. La realitat, però, ha demostrat que, a banda de la seva utilitat, s'ha convertit en un estri exitós molt utilitzat pel lector.
Gràcies a NacióPolis es pot veure com ha anat canviant cada municipi de Catalunya des de la recuperació de la democràcia i les primeres eleccions municipals, que van ser el 1979. En una intervenció en el moment de recollir el guardó, el responsable del portal, Roger Tugas, ha subratllat que NacióPolis respon al que són "els tres grans pilars del model periodístic de Nació, el periodisme a fons, el municipalisme, amb la voluntat d'arribar a tots els racons del país, i les dades", enteses com un estri a oferir a la ciutadania que vol estar informada.
Basté: "L'esforç per empènyer"
Marc Basté, que ha recollit dos guardons aquesta nit, s'ha referit a les dificultats que ha patit una capçalera com el Diari de Terrassa i "l'esforç fet per empènyer" el projecte, tot destacant el paper essencial de la premsa local és clau per "vertebrar la comunitat". Després de recordar l'altre segell del grup, el Diari de Sabadell -també premiat en el seu moment-, ha conclòs amb un triple visca "al periodisme local, a la premsa en català i a Catalunya". El jurat ha destacat del Diari de Terrassa "l'aposta valenta d'assumir la propietat d'un mitjà i ser capaç de revifar-lo per convertir-lo en un producte atractiu, però també per mantenir el català en un entorn social i lingüístic difícil". Des del 2021 el rotatiu ha renovat la seva imatge i els seus continguts gràcies al rellançament impulsat pel Grup Edicions de Premsa Local.
La revista científica Mètode (revistes), Lamira.cat (digital) i Gol Esports (en premsa no diària) han estat també guardonades. A la 23a Nit de les Revistes i la Premsa en Català també s'han concedit els Premis que dona la junta de l'APPEC, en aquest cas a la Plataforma per la Llengua, el pòdcast Gent de Merda la companyia teatral Dagoll Dagom -que l'any vinent celebra els seus 50 anys-, a tots tres pel seu compromís en defensa de l'ús de la llengua. També s'han distingit com a millors reportatges els publicats per la revista Sàpiens (Quan érem negrers, sobre l'esclavitud), Descobrir.cat (Terra de mar) i El 9 Nou (La liquidació de Càrniques Ausa).
40 anys "titànics" de l'APPEC
El president de l'APPEC, Germà Capdvila, també articulista de Nació, ha destacat la forta tradició de la premsa catalana, que ja durant el segle XIX va veure néixer rotatius emblemàtics. El franquisme va suposar una gran fractura, però Capdevila ha recordat la rellevància que van tenir les publicacions de l'exili. Ha afirmat que el naixement de l'entitat va ser un senyal de represa i simbolitza "l'esforç de la societat civil per bastir un sector editorial potent i representatiu de les inquietuds culturals del país". Aquest any fa 40 anys de la fundació de l'APPEC i el seu president ha subratllat la tasca "titànica" que li ha tocat fer per solidificar un univers de mitjans que actualment supera les 200 publicacions.[youtubedestacat]https://www.youtube.com/watch?v=jdu2QkcE5Go[/youtubedestacat]