Pimec avala l'acord Junts-PSOE: «Els problemes polítics s'han de resoldre dins de la política»

La patronal de la petita i mitjana empresa es reforça amb la designació d'Alex Goñi per dirigir l'organització a Barcelona en plena pugna amb Foment

Alex Goñi, Antoni Cañete, Antoni Torres i Pilar Mínguez, a la seu de Pimec aquest dijous.
Alex Goñi, Antoni Cañete, Antoni Torres i Pilar Mínguez, a la seu de Pimec aquest dijous. | Aina Martí / ACN
09 de novembre de 2023
Actualitzat: 07 de març de 2024, 17:42h

El president de Pimec, Antoni Cañete, ha valorat positivament l'acord d'investidura entre Junts i el PSOE assenyalant que "cal un govern el més ràpid possible i el més estable possible". Sobre l'amnistia, el líder patronal ha afirmat que "els problemes polítics s'han de resoldre en l'àmbit que els és propi, que és la política, i dins del marc de la legalitat". 

Cañete ha mostrat el "respecte total i absolut a la democràcia", tot dient que "hi ha hagut un procés electoral i s'han de configurar majories". La patronal de les pimes ha estat l'organització empresarial que ha expressat amb més nitidesa el seu suport a un acord que inclogués una llei d'amnistia, com va explicitar en un encontre amb la vicepresidenta de l'executiu espanyol, Yolanda Díaz. De fet, hi ha el compromís del govern de coalició per concretar el tema de la representativitat de les pimes. 

Antoni Cañete ha fet aquestes declaracions en una trobada informativa celebrada a la seu de la patronal en què ha informat de la creació de la figura de president de Pimec a la ciutat de Barcelona, que exercirà Alex Goñi, vicepresident de l'entitat i responsable de Pimec Comerç. Pimec té 145 gremis dins només de l'àmbit del comerç. Una àrea que ara conduirà Antoni Torres, del sector farmacèutic, succeint Alex Goñi.   

La decisió es produeix dins de les iniciatives de la patronal per ser més present en tots els espais de representació empresarial i de diàleg social. Pimec ja forma part del Consell de Ciutat i del Consell Econòmic i Social de Barcelona. Pimec és present actualment en més de 800 taules de diàleg social a Catalunya. El moviment fet avui per Pimec no es pot desvincular de la pugnaamb Foment del Treball per la representativitat de l'empresariat i, en aquest cas, de les petites i mitjanes empreses. L'octubre passat, Foment va segellar una aliança amb la patronal vallesana Cecot, amb la creació del Consell Territorial de les Pime, que presidirà Xavier Panés, president de Cecot. L'objectiu del nou organisme és atreure associats del món de les pimes. 

Amb la designació de Goñi, un directiu amb molt de pes específic en el sector del comerç, Pimec es reforça en una plaça estratègica com Barcelona. Recentment, també ha afermat les seves connexions a Madrid, designant l'exdiputat del PDECat al Congrés Ferran Bel com a delegat de la patronal a la capital de l'Estat. 

Cañete ha insistit en la necessitat de normalitzar la presència de les pimes en el diàleg social: "No és normal que el 99% del teixit empresarial no sigui present amb veu pròpia en el diàleg social". El líder patronal ha repetit el que ja ha afirmat en altres ocasions, que quasi 50 anys després de la recuperació de la democràcia no és normal que les pimes no tinguin presència pròpia a l'estat espanyol, com sí que passa a la resta d'Europa.