Acord Puigdemont-PSOE per la investidura de Pedro Sánchez

El líder de Junts anunciarà aquest dijous una entesa amb els socialistes que permetrà la tramitació de la llei d'amnistia i engegar definitivament la maquinària perquè el president espanyol en funcions sigui reelegit al Congrés

Sánchez i Puigdemont, en imatges d'arxiu.
Sánchez i Puigdemont, en imatges d'arxiu. | Nació
09 de novembre del 2023
Actualitzat a les 11:55h
Pedro Sánchez, ara sí, té tots els números per ser reelegit president del govern espanyol. A l'espera de tancar una entesa amb el PNB, el líder del PSOE ja sap que pot comptar amb un aliat que fa tan sols uns mesos era impensable: Carles Puigdemont. El líder moral de Junts ha arribat a un acord -que coincideix amb el novè aniversari de la votació del 9-N- amb els socialistes per la investidura després de dies de negociacions frenètiques que han derivat en un pacte sobre la llei d'amnistia -que, eventualment, servirà a l'expresident per abandonar l'exili belga encetat fa exactament sis anys-, que ja podrà ser registrada al Congrés. El principal enviat del PSOE per a negociar amb Junts, Santos Cerdán, farà una roda de premsa des de Brussel·les a les dotze del migdia d'aquest dijous.

L'acord haurà de ser validat per l'executiva de Junts, pel consell nacional i també per la militància en una consulta telemàtica. En primer lloc, però, la permanent de Junts coneixerà els detalls del pacte en una cita a Brussel·les a les 10, i després compareixerà Puigdemont. La setmana vinent es preveu que hi hagi la investidura al Congrés, on Sánchez disposarà de majoria en primera volta. 

Al llarg de la setmana, l'expresident ha anat citant els pesos pesants de Junts a Brussel·les. Diumenge van arribar Jordi Turull, secretari general de la formació, i Albert Batet, president del grup parlamentari. Dilluns s'hi va anar incorporant tota la permanent, que va conèixer des de Bèlgica la implicació judicial de l'expresident en la causa per terrorisme del Tsunami Democràtic. L'acord sobre el perímetre de l'amnistia -per la qual la Comissió Europea ja ha demanat explicacions detallades al govern espanyol en funcions- i sobre els casos de lawfare ha estat clau per desbloquejar l'entesa global, que a nivell polític estava segellada. Si res es torça amb el PNB, que s'ha anat coordinant amb Junts, Sánchez serà president la setmana vinent. 
 
Els contactes amb el PSOE no s'han aturat en cap moment al llarg dels últims dies, i s'han pogut reconduir les discrepàncies després que dijous l'ambient d'entesa quedés congelat. De fet, fa exactament una setmana els socialistes esperaven tancar l'acord amb ERC -que inclou Rodalies i la condonació de part del deute del FLA- simultàniament a l'entesa amb Junts, però no va ser possible, tot i que ja estava tot preparat a Brussel·les per anunciar-ho. Fins i tot hi havia una sala de premsa habilitada que, dijous a la tarda, va ser desmantellada fins a nou avís.

Entre divendres i diumenge, però, la situació es va anar reconduint. Ara queda que els mecanismes interns de Junts es posin en marxa. Hi haurà una reunió de l'executiva, una cita extraordinària del consell nacional -que ja estava preparada per aquest últim cap de setmana- i una consulta a la militància que la direcció espera superar amb escreix. El pacte ha estat segellat en persona per Puigdemont, de manera que si el defensa internament no hauria de tenir problemes per superar el sedàs dels afiliats. En l'última consulta rellevant, l'expresident va ser decisiu per decantar la militància cap a sortir del Govern que compartien amb ERC.

El pacte suposa un canvi substancial -possiblement el més notori de la seva història- dins de Junts, perquè fins ara la formació de Puigdemont ha estat reàcia a qualsevol acord amb el PSOE i havia castigat durament ERC per entendre's amb els socialistes. En campanya, de fet, l'expresident de la Generalitat va assenyalar -en una entrevista a l'Ara- que els vots de Junts no servirien per investir Sánchez. Poc després del 23-J, però, el partit es va implicar en la negociació per la mesa del Congrés, pactada gràcies al compromís del PSOE amb l'oficialitat del català a Europa, que encara no s'ha votat en el marc del Consell de la Unió Europea.

Ha estat Puigdemont qui, en tot moment, ha liderat les converses. La fotografia de dilluns de la setmana passada amb Santos Cerdán, secretari d'organització del PSOE, va ser fonamental per determinar que l'acord era a tocar. Una de les demandes implícites de l'expresident era ser reconegut com a interlocutor per part dels socialistes després de sis anys d'exili, i l'ha vist complerta amb el pas de les setmanes. Només ell, Turull i el seu advocat, Gonzalo Boye, han estat al corrent del desenvolupament de les converses. Si no falla res, Sánchez serà reescollit president al Congrés amb una majoria que no s'esperava quan va convocar el 23-J.

Acord Junts-PSOE by edicio naciodigital