Puigdemont refreda, ERC accelera i la Guàrdia Civil assenyala

El líder de Junts manté el pols amb el PSOE per l'abast de l'amnistia i complica el calendari de Sánchez mentre el poder judicial es mobilitza contra Marta Rovira i envia a judici per terrorisme els CDR detinguts en l'operació Judes

Carles Puigdemont i Marta Rovira.
Carles Puigdemont i Marta Rovira. | Nació
03 de novembre del 2023
Actualitzat el 04 de novembre a les 14:28h
La negociació per la investidura de Pedro Sánchez aplega totes i cadascuna de les dinàmiques teixides durant els anys més àlgids del procés. No hi falta la competició entre ERC i Junts, que es miren perpètuament de reüll, ara pels fruits que es puguin obtenir dels pactes amb el PSOE i pel relat que se'n desprengui; i tampoc hi podia faltar la interferència directa dels estaments judicials. Poc abans que la militància dels republicans segellés -89% de vots favor amb una participació que no ha arribat al 50%- l'entesa amb els socialistes i quan Carles Puigdemont premia el pedal del fre per congelar -momentàniament, almenys- el calendari de la investidura que preveien a la Moncloa, han aparegut l'Audiència Nacional i la Guàrdia Civil.

El tribunal ha enviat els membres dels comitès de defensa de la República (CDR) detinguts en el marc de l'operació Judes a judici per terrorisme, mentre que l'Institut Armat ha situat Marta Rovira, secretària general d'ERC, al capdavant de la coordinació del Tsunami Democràtic. Una causa -també per terrorisme- que, segons van pactar els republicans amb el PSOE, hauria d'entrar en la nova llei d'amnistia. Rovira és a Ginebra des del març del 2018, i la desjudicialització definitiva hauria de permetre-li tornar a Catalunya. Segons l'informe de la Guàrdia Civil, Rovira va fer "abús de la seva posició" per aconseguir suports al Tsunami, que després de la sentència del Tribunal Suprem del 2019 va catalitzar la protesta als carrers.

Als CDR encausats per l'operació Judes els van detenir uns dies abans de la condemna per sedició als líders del procés, i se'ls acusa de "tinença, dipòsit i fabricació de substàncies o aparells explosius inflamables de caràcter terrorista". També estan inclosos en la llei d'amnistia, que encara no s'ha registrat al Congrés dels Diputats. El calendari previst, però, ha saltat pels aires: el PSOE preveia que el text fes el primer pas aquest mateix dijous, però el desacord amb Junts ho ha impedit. El partit de Puigdemont continua sense segellar l'entesa amb els socialistes -el viatge de Santos Cerdán, home de confiança de Sánchez, a Brussel·les no ha comportat fruits-, i no es preveuen novetats definitives al llarg del cap de setmana.

Reunió de la permanent de Junts a Brussel·les. Foto: ACN


L'expresident, en tot cas, ha ordenat refredar la imminència de la investidura. Ho demostra el missatge -avançat per La Vanguardia- enviat per Jordi Turull, secretari general de Junts, a la cúpula del partit. Desgrana que el principal impediment de la investidura és l'amnistia, i que no ha de ser exclusivament "per a VIPs". "No deixarem cap soldat tirat", remarca Turull en un text en què també es mostra especialment crític amb el pacte entre ERC i el PSOE en tot el que té a veure amb el traspàs de Rodalies. Ve a dir que, amb una empresa mixta com la que es posarà en marxa entre l'Estat i la Generalitat, no es pot parlar de cessió completa de la gestió.

Tanmateix, els republicans es mostren satisfets pel contingut de l'entesa -que també inclou la condonació de 15.000 milions d'euros del FLA, com va avançar Nació- i per com s'anirà desenvolupant al llarg dels propers mesos. Hi ha una figura, la del verificador en la taula de partits que s'obrirà amb el PSOE -al marge de la mesa entre governs liderada pels dos presidents-, que ha permès als republicans avançar-se a Junts a l'hora de tenir un mediador. Aquest verificador hauria de ser el representant d'una entitat internacional, segons fonts del partit, i hauria de servir per facilitar les converses entre les dues formacions. Els republicans ja transmeten que els socialistes són receptius a les seves propostes de verificador

D'aquesta manera, ERC intenta fer via al marge del partit de Puigdemont, de qui depèn l'èxit de la investidura de Sánchez a l'espera que el PSOE també convenci el PNB. La militància dels republicans ha avalat el pacte amb els socialistes, que conté una diferència substancial respecte del 2020: aquesta vegada, els diputats d'ERC votaran a favor de Sánchez, i el PSOE ja ha advertit que l'entesa inclou "estabilitat" per tota la legislatura. En la participació també hi ha una diferència substancial, perquè la participació amb prou feines ha superat el 40%. Si hi ha acord entre Junts i Sánchez, també hi haurà consulta als militants, si el calendari -ara de nou incert- ho permet. Arribat el moment, Puigdemont tornarà a ser decisiu. Com sempre.