A canvi de què l'independentisme ha facilitat al PSOE la presidència del Congrés?

L'ús del català a la cambra baixa i l'impuls perquè sigui inclòs en el règim lingüístic de la Unió Europea han estat els principals acords que han arrencat ERC i Junts a Sánchez, i continuaran negociant per assolir noves enteses de cara a la investidura

Gabriel Rufián (ERC) i Míriam Nogueras (Junts).
Gabriel Rufián (ERC) i Míriam Nogueras (Junts). | ND
17 d'agost de 2023, 11:35
Actualitzat: 15:38h
L'expresidenta de les Illes Balears,Francina Armengol, és des d'aquest dijous la nova presidenta del Congrés, després que els partits independentistes de la cambra baixa, ERC i Junts, hagin tancat dos acords diferents amb el PSOE a canvi de donar-hi suport. El principal reclam dels dos partits independentistes era facilitar l'ús del català al Congrés, i malgrat que en un inici els socialistes havien allunyat aquesta possibilitat, han acabat cedint.

Aquest primer tràmit que ha superat Pedro Sánchez no implica en cap cas que els vots per a la seva investidura per part de l'independentisme estiguin garantits, però sí que suposa una llum verda perquè les negociacions continuïn en peu. Després d'aquest primer acord, ERC i Junts preveuran avançar en dues demandes claus: l'amnistia i l'autodeterminació. Ara bé, a canvi de què l'independentisme ha facilitat la presidència del Congrés?

 

ERC: català, Catalangate i fi de la repressió

Si bé els dos partits han coincidit en la qüestió del català, la lletra petita dels acords és diferent. L'acord entre ERC i el PSOE contempla la confecció d'una llei orgànica perquè el català sigui llengua "plenament oficial" en totes les institucions de l'Estat, inclosa la Justícia, i d'ús "des de la primera sessió plenària al Congrés". També l'acord inclou la culminació dels acords als quals havien arribat republicans i socialistes en la taula de diàleg: impulsar l'ús de la llengua catalana a les institucions europees.

En segon lloc, també s'ha acordat la creació d'una comissió d'investigació sobre el Catalangate. Per últim, els republicans han arrencat el PSOE un compromís per la "fi de la repressió" relacionada amb l'1-O per les "vies legals necessàries". Inclou això una llei d'amnistia? El president d'ERC, Oriol Junqueras, en declaracions als mitjans aquest dijous ha assegurat que utilitzar les "vies legals necessàries" inclou una "llei d'amnistia que eviti la presó per a qualsevol de les eines implicades". 
 

Junts: català, clavegueres de l'Estat i atemptats del 17-A

Pel que fa a l'acord entre Junts i Sánchez, s'inclou el reconeixement del català com a llengua oficial de la Unió Europea. Els de Carles Puigdemont exigien "fets comprovables", i aquest matí el govern espanyol ja ha fet efectiva la petició a la Comissió Europea perquè el català, el basc i el gallec siguin inclosos en el règim lingüístic de la Unió Europea com a llengües oficials. Ha estat el ministra d'Afers Exteriors, José Manuel Albares, qui ha enviat una carta a la presidència del Consell d'Europa, que ara recau en Pedro Sánchez. Ha estat especialment aquest fet tangible el que ha acabat movent Junts cap als vots a favor d'Armengol.
 

Petició de José Manuel Albares al Consell d'Europa Foto: Junts



També en matèria de català i igual que contempla l'acord amb ERC, Junts ha aconseguit que el PSOE avali l'ús al Congrés amb "plena normalitat" a partir del "proper ple". A parer dels juntaires i a diferència d'ERC, l'ús del català no necessita cap reforma perquè és "legal", i només és qüestió de "voluntat política". Des de Junts també han segellat un pacte amb el PSOE per a la creació d'una comissió d'investigació sobre els atemptats del 17 d'agost, i la reactivació de la comissió sobre les clavegueres de l'Estat