A dos quarts d'onze del matí han sonat les alarmes als mòbils de Barcelona i altres municipis de l'àrea metropolitana. Més tard, pocs minuts després de les onze, al Vallès i el Maresme. Tot plegat, després d'una nit dura a les comarques de Tarragona. La pluja i la por d'un episodi similar al que ha passat al País Valencià, encara recent, ha arribat a Catalunya. Durant el cap de setmana, els ruixats han afectat les comarques del sud del país, i diumenge es podien veure els carrers inundats de Sitges. Aquest dilluns, els aiguats s'han centrat en les comarques de Barcelona i l'entorn metropolità. Les alertes i recomanacions del Govern per evitar "desplaçaments innecessaris" han estat una constant i l'AEMET ha declarat l'alerta roja -nivell màxim- al litoral central. L'àrea metropolitana ha quedat paralitzada durant el matí, però no s'han hagut de lamentar víctimes mortals. L'alerta, sostenen des del Govern, "ha funcionat bé".
L'executiu de Salvador Illa, que des de la catàstrofe al País Valencià ha intensificat l'activitat preventiva, ha reunit aquest dilluns el comitè tècnic de la DANA. "Estem en alerta, la DANA encara deixarà inestabilitat atmosfèrica", ha dit la consellera d'Interior, Núria Parlon. De cara a les pròximes hores i durant la tarda d'aquest dilluns, el missatge és de "precaució" i "evitar desplaçaments que no siguin necessaris". Les pluges continuaran durant tota la setmana, però ja no amb la intensitat dels darrers dies. Quan les alertes es desactivin, la ciutadania rebrà un avís, també pel que fa a anar a buscar els fills a l'escola o tornar cap a casa de la feina. "Mentre plogui, ens hem d'autoprotegir i quedar-nos on som, evitant els desplaçaments que no siguin necessaris", ha afirmat Parlon. Les mirades se situen ara en el Maresme, els Vallesos i la Selva.
Les primeres conseqüències: carreteres inundades, retards a l'aeroport del Prat i el servei de Rodalies, aturat. Les pluges han inundat trams de la C-32, que s'ha hagut de tallar entre Castelldefels i Sant Boi de Llobregat. La carretera s'ha pogut assecar pocs minuts després de la una del migdia. Els Bombers han rebut 145 avisos a la zona metropolitana sud entre les nou i dos quarts d'onze del matí, que s'han concentrat especialment a Castelldefels i Gavà. Una imatge ha circulat ràpidament a través de les xarxes socials, amb diversos vehicles aturats l'autovia, inundada d'aigua. La crida de les administracions durant el matí ha estat la de minimitzar els desplaçaments; més tard, Protecció Civil ha demanat als treballadors no abandonar els centres de treball si ja hi són, i tampoc anar a buscar els fills a l'escola -que són "espais segurs"- fins que no es desactivin les alarmes o deixi de ploure.
A hores d'ara, diverses carreteres es troben tallades per inundacions i esfondraments a causa de les pluges torrencials que han afectat diversos punts de Catalunya durant el matí. En concret, es troben tallades per inundacions la C-32 entre Castelldefels i Sant Boi, un carril de la C-31 al Prat de Llobregat en sentit Barcelona, un altre de la C-17 a Montcada en sentit Vic, la C-31B a Salou, la TV-3454 a Deltebre i el camí asfaltat de Can Prunera a Vallirana, en sentit Olesa de Bonesvalls. A més, hi ha tallades l'A-27 a Valls per esfondraments, la C-233 a Flix per despreniments i es dona pas alternatiu a la T-723 a Batea també per despreniments.
Afectacions del Prat i Rodalies, aturat
Les afectacions també s'han notat a l'aeroport del Prat, amb desviacions de vols, goteres i zones de les terminals inundades. El govern espanyol ha activat un comitè de crisi per gestionar la situació. Des d'AENA asseguren que l'aeroport està operatiu, malgrat que hi ha hagut afectacions per culpa del temporal. Fins ara, s'han hagut de desviar uns 18 vols cap a altres aeroports a causa de les pluges, i se n'han cancel·lat una setantena. També el servei de Rodalies s'ha hagut d'aturar arreu del país. En un primer moment només s'han aturat les línies del sud, a Tarragona, però amb els pas de les hores s'ha ampliat a la resta de línies, amb l'excepció de la línia entre Lleida i Cervera. La interrupció del servei, segons ha explicat Renfe, s'allargarà fins a les dues del migdia, quan està previst que el temporal perdi intensitat. El servei d'AVE a Barcelona també ha quedat aturat pels efectes de la DANA. De fet, la zona del Llobregat ha estat especialment afectada.
🔴 Imatges de les inundacions a la T1 de l'aeroport del Prat
— NacióDigital (@naciodigital) November 4, 2024
L'AEMET alerta que les instal·lacions aeroportuàries acumulen més de 80 litres per metre quadrat i diversos vols queden alterats per la situació meteorològica
✍️ @VictorrRodrigo
📸 Cedidahttps://t.co/wKaBaE2rXmpic.twitter.com/HBqGqUCSk6
Les universitats, aturades; els hospitals modifiquen l'activitat
El temporal també ha obligat a cancel·lar les classes a les principals universitats del país, una decisió que ha arribat a mig matí i quan ja plovia amb força a Barcelona i Bellaterra. A primera hora, la UAB ha demanat no fer desplaçaments si es venia de zones amb restriccions de mobilitat, però no ha aturat l'activitat fins pocs minuts abans de les dotze del migdia, arran de les pluges torrencials anunciades. La UPF també va demanar diumenge a la nit no desplaçar-se a la universitat en cas de venir de zones amb restriccions, i no ha estat fins aquest migdia que ha suspès l'activitat. La UB també ha suspès l'activitat.
Els hospitals han hagut d'alterar l'activitat. L'hospital de Bellvitge, el de Viladecans i el de Martorell han suspès les cites no urgents de la tarda per les conseqüències del temporal de pluja, segons han indicat fonts dels centres i del Departament de Salut a l'ACN. En el cas de Bellvitge, no es portarà a terme l'activitat programada per aquest dilluns a la tarda per les dificultats d'accés a la zona. Pel que fa a Viladecans, s'ha suspès tota l'activitat ambulatòria i tota l'activitat programa no urgent, incloent-hi intervencions. D'altra banda, fonts de Sant Joan de Déu, a Esplugues de Llobregat, han indicat que s'estan reprogramant les visites previstes per a la tarda i només es mantenen les urgències, les d'oncologia i les diàlisis programades.
Tarragona es recupera després d'una nit dura
El cabal del riu ha fregat els 250 m3 per segon a Sant Vicenç dels Horts, amb un nivell de l'aigua que supera els dos metres. L'ACA ha demanat també "molta precaució" i ha demanat no apropar-se al Besòs, al Francolí o al pantà de Foix. Si al matí el temporal s'ha desplaçat cap a les comarques del litoral central i Barcelona, la nit ha estat especialment dura a Tarragona. Molts carrers han quedat plens d'aigua, amb afectacions i nombrosos desperfectes, tot i que no s'han hagut de lamentar danys personals. En aquest sentit, una de les zones més afectades ha estat la Móra, on el barranc s'ha desbordat i ha provocat inundacions en alguns carrers i en diversos habitatges. Els Bombers han hagut de fer diverses actuacions en aquest barri de Llevant, fent servir la llanxa pneumàtica per treure veïns que no podien sortir de casa. Amb el pas de les hores, la ciutat ha començat a recuperar-se.
❗️La #Móra s’emporta la pitjor part de la #DANA amb el barranc desbordat i inundacions.
— TarragonaDigital (@TGNdigital) November 4, 2024
👉 La gota freda deixa 150 litres per metre quadrat en una hora a #Tarragona.
📲 Més informació a https://t.co/9DTQte87Li#TGNDigitalpic.twitter.com/6hWymN3b11