Pòdcast | No pensis en la salut mental

El filòsof i periodista Eudald Espluga, la psicòloga Elizabeth Clapés, la creadora de contingut Martina González, la cofundadora de Somos Estupendas Yaiza Sanz i el director adjunt de la Càtedra de Salut Mental de la UVic, Salvador Simó reflexionen sobre el tabú al voltant de la salut mental

Il·lustració de Cristina Daura i disseny de Núria Garrido
Il·lustració de Cristina Daura i disseny de Núria Garrido
07 de febrer del 2024
Actualitzat a les 17:23h


Coneixeu la història de Janet Frame (1924)? Amagada a l'interior de l'armari d'un psiquiàtric, es va gestar una de les autores neozelandeses més rellevants de la història. Frame va relatar a la perfecció la solitud i el rebuig d'una societat que donava l'esquena a la salut mental.

Assenyalada per un intent de suïcidi i sotmesa a teràpia d'electroxoc durant anys, en les parets d'aquell centre psiquiàtric, Frame va convertir-se en una escriptora de renom. Afortunadament, dies abans de practicar-li una lobotomia, va rebre un prestigiós premi nacional de literatura que la va salvar de la terrible pràctica mèdica.

En els anys seixanta, parlar de salut mental com ho fem avui dia era impensable. Avui això ha canviat, però encara hem de trencar marcs que tenim molt arrelats en nosaltres. Per sort, estem molt lluny de la deshumanització que descrivia Janet Frame en els seus corprenedors llibres.

Hem passat de l'estigmatització a la destabuïtzació, però encara queda molt camí per recórrer i moltes preguntes per respondre... La salut mental té avui una raó social? Què s'amaga darrere la seva mercantilització? I les xarxes socials, com impacten? En parlem a la nova entrega del pòdcast l'«Elefant». Ho fem acompanyades del filòsof i periodista Eudald Espluga, la Psicòloga especialitzada en sexologia clínica i teràpia de parella Elizabeth Clapés, la creadora de contingut Martina González, la cofundadora de la plataforma de salut mental Somos Estupendas Yaiza Sanz i el Director Adjunt de la Càtedra de Salut Mental de la UVic i terapeuta ocupacional, Salvador Simó.

Mira i escolta el cinquè episodi de l’Elefant, coproduït amb la Universitat de Vic (UVic-UCC), a les principals plataformes: Spotify, YouTube, Ivoox, Apple i Google Podcast.
Arxivat a