Quan comença l'hivern 2023-2024: dia i hora

Tot el que cal saber de l'arribada de la darrera estació de l'any

Vall de Núria, colgat de neu en plena primavera
Vall de Núria, colgat de neu en plena primavera | Vall de Núria
Redacció
13 de novembre de 2023
Actualitzat: 31 de juliol de 2024, 7:56h

La data d'inici de l'hivern d'aquest any 2023 serà el 22 de desembre a les 04:27 de la matinada. En total durarà 89 dies, sent així l'estació més curta de l'any una altra vegada, i finalitzarà el dia 20 de març, quan tornem a donar pas a la primavera. 

Què és i com funciona el solstici d'hivern?

El solstici d'hivern és una de les dates astronòmiques més assenyalades de l'any. És el dia exactament contrari al solstici d'estiu. Per què? Doncs perquè la data exacta, el 22 de desembre, és el dia més curt de l'any amb la nit més llarga. En concret, el solstici d'hivern correspon al moment exacte en què el Sol assoleix la seva menor altura aparent al cel.

En dades exactes, el 22 de desembre el Sol sortirà a les 8:14h del matí i marxarà horitzó enllà a les 17:25h de la tarda. Unes 9 hores de llum solar comparades amb les 15 hores que gaudim el dia del solstici d'estiu. 

Això passa perquè el dia solar no dura exactament 24 hores. Que l'òrbita de la Terra al voltant del sol sigui el·líptica i la inclinació de l'eix amb què la Terra gira al voltant del sol són factors que fan que hi hagi variacions entre la durada d'un dia de setembre i un de desembre. Al desembre, el dia (les hores de sol) està desplaçat, lleugerament, cap endavant (cap al vespre).

Aquesta circumstància també canvia segons la latitud: com més a prop de l'equador, més diferència hi ha. A les Canàries, per exemple, la tarda es va començar a allargar l'1 de desembre, per a Bogotà es va produir el 10 de novembre.
 

Agenda astronòmica hivern 2023-2024 a Catalunya

Durant l'hivern se succeeixen dues pluges de meteors que es poden veure des de Catalunya. Totes dues estan molt concentrades a l'inici de l'estació astronòmica. Són aquestes:

  • Úrsids, que es produirà com a màxim el 22 de desembre.
  • Quadràntides, que es produirà com a màxim el 4 de gener.

Júpiter i Saturn es podran veure al cel, en comparativa amb Mart i Mercuri, que quedaran per sota de l'horitzó i no seran visibles.