Quilòmetres de corbes úniques: així és la carretera més espectacular del món

La via construïda a Romània als anys setanta pel temor a una invasió soviètica recorre pobles amb encant entre els quals hi ha la residència del comte Dràcula

  • La carretera Transfagarasan, al cor de Romania -
Publicat el 02 de desembre de 2023 a les 21:00
Per a les persones a qui els agrada conduir, la carretera va més enllà d'una simple infraestructura. També ho és per aquells copilots a qui els agrada observar el paisatge amb la millor companyia, la millor música i temps per perdre's i deixar-se portar. Està a molts quilòmetres de Catalunya, però pels amants de perdre's a la carretera, hi ha una via espectacular i gairebé única al món.

Es tracta de la Transfagarasan, una carretera d'uns 90 quilòmetres de distància que recorre el cor de Romania entre muntanyes i paisatges espectaculars. La via comença al petit poble de Bascov i s'estén fins a la localitat de Sibiu, a tocar dels cims més alts del país. La via, que connecta les regions històries de Transsilvània i Valàquia, té un motiu militar al darrere.

La carretera va ser construïda entre 1970 i 1974 de manera urgent, ja que el govern romanès es temia una invasió soviètica, tal com havia passat el 1968 a Txecoslovàquia. L'executiu volia tenir un accés militar fort a través de les muntanyes en cas d'haver d'enfrontar-se a les tropes de l'URSS, tot i que finalment no va caler defensar-se. A correcuita davant la situació, molts dels treballadors -majoritàriament militats sense la preparació necessària- van acabar morint.

[noticiadiari]2/265834[/noticiadiari]
La Transfagarasan arriba fins als 2.042 metres d'altitud i està caracteritzada per una cadena de corbes úniques al món i descensos molt pronunciats. Precisament per aquesta complexitat, i en part per evitar accidents, la velocitat mitjana a la carretera és de només 40 km/h. I no és només això el fet que li dona perillositat: la via està oberta de juny a setembre, ja que a la resta de l'any hi pot nevar.

Més enllà d'això, però, recorre aquests 90 quilòmetres implica el pas per pobles especials entremig de túnels i viaductes. Com a curiositat, també es passa prop del poble d'Arefu, on hi ha el Castell de Poenari. Es tracta de la residència de Vlad l'Empalador, que va inspirar la història del comte Dràcula.