Tanmateix, hi ha alternativa. Només en les tres setmanes de la campanya "Aprofitem els aliments", que ha impulsat el Departament d'Acció Climàtica, s'han pogut recuperar un total de 12,5 tones de menjar en diverses activitats de reaprofitament. Concretament, s'han organitzat els denominats àpats Gastrorecup, un gran dinar popular i una marató d'espigolades.
Reaprofitar aliments en comerços i camps
Els àpats Gastrorecup van comptar amb la participació de 17 restaurants de tot Catalunya, que van oferir menús elaborats amb aliments descartats del circuit comercial. Es van recuperar un total de 3.400 kg d'aliments i es van servir fins a 910 àpats.[noticia]263837[/noticia]
A més, el gran dinar popular d'aprofitament alimentari va reunir 350 persones a Tarragona. Per elaborar aquest àpat es van recuperar també un total de 395 kg d'aliments, fruit d'espigolades en camps -per exemple 50 quilos d'avellanes en un camp de Reus- i de recollides d'excedents en mercats i de la recuperació d'aliments en comerços locals de la zona.
A més, la tercera marató d'espigolades, organitzada conjuntament amb la Fundació Espigoladors, va comptar amb la participació de 148 voluntaris i es van recuperar 8.730 kg de fruites i verdures. La marató es va dur a terme de forma simultània al Baix Camp, Lleida, el Baix Llobregat, el Vallès i la Baixa Tordera, i el producte espigolat s'ha distribuït a centres de distribució gratuïta d'aliments de Catalunya.
La recuperació de 12,5 tones de menjar ha beneficiat unes 1.500 persones. Uns aliments que, segons la Calculadora del Valor dels Aliments de la FAO suposen un estalvi de 5,9 milions de litres d'aigua i de 13 tones de CO2. De fet, la relació entre una dieta saludable i sostenible ja no es pot dissociar.
[noticia]263474[/noticia]
Jornada "Aprofitem els aliments"
La campanya de conscienciació sobre el malbaratament alimentari es completarà el 17 d'octubre a Reus se celebrarà la jornada "Aprofitem els aliments" amb l'objectiu de donar visibilitat a diversos projectes d'aprofitament alimentari i als projectes de recerca i innovació que s'estan duent a terme a Catalunya.La campanya Aprofitem els aliments forma part de l'estratègia del Departament d'Acció Climàtica per a la prevenció de les pèrdues i el malbaratament alimentari, la qual s'emmarca dins l'Estratègia alimentària de Catalunya, que té com a objectiu assolir un sistema alimentari més sostenible, transformador i basat en l'economia circular. La campanya es duu a terme conjuntament amb la participació del sector de la restauració, la Fundació Banc dels Aliments de Catalunya, la Plataforma Aprofitem els Aliments i la Fundació Espigoladors.
[impacte]