Red Eléctrica reconeix l'evidència: Girona té la pitjor xarxa elèctrica de l'Estat

Publicat el 30 de març de 2010 a les 15:28

Els tècnics prenen mostres de les torres elèctriques que van caure arran del temporal de neu per enviar-les a analitzar i determinar la salut dels materials Foto: Xavier Pi / ACN

Acceptada l'evidència. Red Eléctrica (REE) reconeix que Girona no té la xarxa 'necessària per atendre el seu consum, és a dir, no disposa dels mateixos estàndards de qualitat que la resta d'Espanya'. L'estudi 'Subministrament elèctric al nord-est de Catalunya', publicat aquest dimarts a la pàgina web del gestor tècnic de la xarxa, exposa que 'aquesta situació dificulta clarament el seu desenvolupament' i per això indica que 'cal una nova línia d'alta tensió que doni resposta a la demanda elèctrica en constant augment'. L'informe afegeix que el desenvolupament del TGV 'fa més compromesa encara la situació elèctrica a Girona' perquè sense la MAT 'provocaria caigudes de tensió i distorsions a la xarxa'.

 

El document argumenta la necessitat del projecte de subministrament elèctric de la zona nord-est de Catalunya. Les pàgines, que mostren en portada un paisatge sense cap estructura elèctrica, exposen que entre el 2001 i el 2007 la demanda d'electricitat a Catalunya s'ha incrementat en un 18% mentre a Girona el consum màxim ha augmentat un 32% entre el 2002 i el 2006. També critica 'l'escàs percentatge de generació d'electricitat a Girona, que suposa només un 10% del seu consum' i procedeix de les centrals hidroelèctriques de Sau i Susqueda i per tant depèn 'de la disponibilitat d'aigua'. Segons REE aquestes dades 'demostren' que 'en les condicions actuals no hi ha capacitat de xarxa per a subministrar energia a nous clients de mitjà-gran consum'.

REE defensa que l'energia eòlica 'no es pot gestionar a causa de la seva naturalesa impredictible' i per això 'ha de tenir el recolzament d'altres centrals que cobreixin aquestes possibles variacions de disponibilitat i producció'. Explica que la nova interconnexió garantirà un major desenvolupament d'aquesta energia i també la seva generació i gestió en condicions de seguretat.

La interconnexió amb França farà baixar el preu de l'electricitat

Argumenta que actualment la interconnexió elèctrica entre Espanya i França  consta de dues línies al País Basc, una a Aragó i una altra a Catalunya, la de Vic-Baixàs. La seva capacitat comercial és d'intercanvi de 1.400 megavats, el que 'representa el 3% de l'actual màxim de demanda de la Península, molt lluny del 10% establerta per la Unió Europea com a nivell mínim' en la Cimera de Barcelona del 2002. Sosté que la nova línia de 400 kV permetrà duplicar la capacitat d'interconnexió i arribar al 6%, la qual cosa 'suposaria una major seguretat de subministrament', tot i que no arribaria a les exigències de la Unió Euopea.

Assegura que com a conseqüència de la integració al mercat comú energètic, s'afavoriran els intercanvis d'energia amb la resta del continent i les tarifes d'electricitat baixaran i s'equipararan a les dels països de la zona.