El Gremi de Restauració de Barcelona exhibeix múscul popular i confronta obertament la Federació d'Associacions Veïnals de Barcelona (FAVB). En concret, els restauradors han anunciat avui l'aconseguiment de 35.634 signatures a una iniciativa en defensa de les terrasses. El text buscava demostrar l'aprovació dels veïns de Barcelona cap al sector de l'hostaleria. El moviment és, alhora, una resposta explícita al fet que la FAVB reunís més de 18.000 suports recentment amb la intenció de repensar l'actual disseny del sector, fet que implicaria reduir els horaris de les terrasses en algunes zones. El gremi s'hi nega de ple i, amb la recollida de signatures anunciada aquest dimarts, consideren que el missatge de la ciutadania és el mateix.
De fet, l'entitat que aplega bars i restaurants de la capital catalana reivindica que s'han aconseguit els 35.634 suports "en poc més d'un mes" i situa això com un rècord. "La combinació dels dos factors, el nombre de signatures i el temps que ha calgut per recollir-les, converteix aquesta iniciativa ciutadana en la més exitosa i multitudinària de la democràcia de la ciutat de Barcelona", s'estableix en un comunicat dirigit a la premsa. Segons el Gremi de Restauració, el motiu que explica l'èxit de la iniciativa és la implicació del sector i "la popularització del terrasseig entre els barcelonins", com una mena de resposta cultural.
A més, consideren també que les entitats veïnals que demanen introduir algunes restriccions al sector -amb l'argument de millorar el descans dels barcelonins- són un "lobby" i que l'entorn de la FAVB els està "assetjant" a les xarxes socials. Tot plegat arriba després que, especialment a X, el gremi s'endugués nombroses crítiques per haver anomenat "petits dictadors" als representants de les entitats veïnals que demanen limitar l'activitat dels restauradors.
La posició del sector de l'hostaleria és que es mantingui l'actual pacte al voltant de les terrasses que es va signar el 2018. Des de llavors, arran de la pandèmia, Barcelona ha vist créixer en un 32% l'espai que dedica a les terrasses, com va explicar Nació. "El debat sobre l'ordenança de terrasses no s'hauria de reobrir per prudència i sentit comú", clou l'entitat. De fet, el director de l'ens, Roger Pallarols, va més enllà i assegura que les signatures aconseguides haurien de fer "reflexionar" l'administració que s'haurien de relaxar algunes mesures vigents actualment, com "les restriccions horàries del carrer Enric Granados i similars".