Les terrasses dels bars de Barcelona tornen al centre del debat polític. Anys després de l'últim debat, reapareix el pols ciutadà i polític que demana reduir els permisos de què disposen els establiments que ocupen l'espai públic. L'objectiu és esmorteir l'impacte sobre el descans veïnal. De fet, després que Nació publiqués la setmana passada noves dades que mostren com han crescut de manera estable les denúncies (i les multes) per soroll, formacions com els comuns i ERC han reivindicat la necessitat d'un canvi que ha estat exigit darrerament per la Federació d'Associacions Veïnals de Barcelona (FAVB). L'associacionisme dels diferents barris de la ciutat ha arribat a recollir 18.000 signatures perquè el consistori hagi de debatre una modificació de l'actual ordenança de terrasses.
Mentre que ara s'ha obert un període de tres mesos en què l'Ajuntament haurà de portar la proposta ciutadana al consell plenari, que entre altres mesures demana revisar els horaris de les terrasses per reduir-los en alguns casos, el govern municipal de Jaume Collboni refreda les expectatives veïnals. "No som partidaris de noves regulacions sense tenir assegurat que la regulació que tenim avui la fem complir i veiem quin és l'impacte", ha deixat dit recentment la primera tinent d'alcaldia, Laia Bonet. "Tenim una ordenança de terrasses i el que hem de fer és treballar per garantir-ne el compliment. Aquí hi posarem tots els esforços. És on ens la juguem", sosté la representant de l'executiu socialista.
Alhora, el sector de l'hostaleria també s'ha regirat contra el moviment de la FAVB. Així, des de principis de mes, el Gremi de Restauració de Barcelona ha iniciat la seva pròpia recollida de signatures per "demostrar" el suport de la ciutadania als bars i restaurants. En aquest sentit, reivindiquen que en els primers 10 dies van arribar a registrar 10.000 suports dels veïns de la ciutat, una xifra que els permet vaticinar que superaran la barrera de les 18.000 adhesions de les entitats veïnals amb comoditat. La darrera vegada que van engegar una campanya similar -l'any 2017- van trigar-hi un mes i mig. Ara, el director del gremi, Roger Pallarols, insisteix que "la rapidesa" amb què s'estan captant les signatures els porta a concloure que "el gruix dels barcelonins no comparteix la visió antiterrasses".
Aquesta batalla pels suports ciutadans, però, conviu amb unes dades que s'han anat aclarint els darrers anys. Després de la pandèmia, les queixes pel soroll s'han multiplicat. Aquesta sensibilitat amb les molèsties acústiques s'ha accentuat amb el pas del temps i s'ha estabilitzat a l'alça. Tant el 2021 com el 2022 i el 2023 els registres mostren un augment destacat de denúncies, si es compara amb l'any 2019 i els exercicis anteriors. Tal com va publicar aquest diari, els expedients pels vehicles especialment sorollosos no han incorporat aquest increment substancial, sinó que les tipologies que s'han disparat són les denúncies que afecten el descans veïnal. Tant el consistori com les entitats contra el soroll vinculen aquest fet a la sensibilització més gran d'una part de la població amb els sopars que s'allarguen massa o les acumulacions de persones que surten de festa a certs punts de la ciutat. L'any passat es va tramitar una mitjana d'una denúncia per excessos acústics cada hora.
Comuns i ERC pressionen Collboni
Arran d'aquestes dades i de la recollida de signatures de l'associacionisme veïnal, la nova líder dels comunsa l'Ajuntament, Janet Sanz, apunta que Collboni no pot continuar "donant l'esquena a la gent" i que ha de canviar la posició respecte a l'ordenança de terrasses. En aquest cas, la regidora de BComú també fa menció a la proposta recent del seu grup, que defensava la necessitat de fixar sancions més altes als incompliments dels restauradors -sobretot, posar més taules i cadires del permès- durant les negociacions de les ordenances fiscals per al pròxim 2025. També plantejaven que la reincidència entre els qui se salten la normativa pugui implicar conseqüències més greus, per evitar que surti a compte fer trampes.
Les veïnes de Barcelona no poden més amb les molèsties als carrers i a les terrasses. Volen descansar.
— Janet Sanz 🍉 (@janetsanz) October 18, 2024
Collboni no pot ignorar 18.000 signatures de @FAVBcn ni la nostra proposta per modificar l’ordenança de terrasses. Seguirà donant l'esquena a la gent?https://t.co/PtZVneJKQn
Al seu torn, la cap de files d'ERC a la capital catalana, Elisenda Alamany, ha incidit en la connexió també entre les xifres de queixes per soroll a la ciutat i la necessitat de fer emergir "una nova ordenança de terrasses". A més, els republicans ho fan amb més força argumental. "El 2021 ERC va ser l'únic partit que es va oposar a l'ordenança de terrasses del PSC i comuns perquè trencava l'equilibri de ciutat", sosté Alamany, en relació amb la modificació que servia per consolidar el creixement del nombre de taules i cadires a l'espai públic arran de la pandèmia. De fet, tal com explicava Nació mesos enrere, a Barcelona les terrasses ocupen 76.150 metres quadrats d'espai públic en places i carrers de la ciutat, una superfície que ha augmentat un 32% des del 2019, l'any anterior a l'esclat del coronavirus.
El 2021, @ERCbcn va ser l’únic partit que es va oposar a l’ordenança de terrasses de PSC i Comuns. Perquè trencava l’equilibri a la ciutat.
— Elisenda Alamany (@Elisendalamany) October 19, 2024
I aquest és el sentir de la ciutat.
Demanem, com @FAVBcn, una nova normativa de terrasses. https://t.co/gKoyyEfBW9
Terrasses sense fum i resposta dels restauradors
Entre les noves peticions, la FAVB planteja que una nova normativa prohibeixi fumar a les terrasses o que es rebaixin alguns horaris "sobretot els dies laborables". A més, també defensen que es repensin algunes ubicacions de cadires i taules al carrer o que es garanteixi el respecte als criteris d'accessibilitat, com els que afecten les persones en cadires de rodes.
Des del bàndol contrari, el Gremi de Restauració assegura que si les propostes de la unió d'entitats veïnals tiressin endavant, "milers de negocis familiars i PIMES entrarien en risc". A més, afegeixen que les sancions actualment previstes a l'ordenança vigent no són baixes i neguen que "surti a compte incomplir". També posen en dubte la manera en què la FAVB ha aconseguit els suports ciutadans, argumentant que els veïns no sabien la lletra petita del que signaven.
De moment, les posicions estan ben marcades i el xoc és difícil d'esmorteir. La via més ràpida d'incidència passaria per un canvi de posició del PSC, que ara té un nou clima d'entesa amb comuns i ERC en el marc de la negociació dels pressupostos. Ara bé, l'any passat ja va aparèixer Junts -llavors amb Xavier Trias al capdavant- per donar suport als socialistes quan la posició sobre la taxa de les terrasses va allunyar Collboni de comuns i republicans. Ara, el futur dels restauradors a l'espai públic torna a fer soroll.