Rodalies, el transport públic més mal valorat

Els ciutadans posen una nota de 5,2 sobre 10 al servei, especialment mal vist per part dels simpatitzants d'ERC i CUP

Un tren de Rodalies
Un tren de Rodalies | Hugo Fernández
14 de desembre del 2023
Actualitzat a la 13:43h
El servei de Rodalies acostuma a estar al centre de la polèmica, sigui per retards dels trens o avaries. La darrera enquesta del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO), assenyala que és el transport públic que obté una pitjor valoració entre els usuaris. Si els trens AVE o llarga distància obtenen un 7,9 -la millor-, Ferrocarrils arriben al 7,5 i el Metro al 7,3, el servei de Rodalies amb prou feines arriba al 5,2. És el transport públic que rep una pitjor valoració entre aquelles persones que l'utilitzen, en un moment en què ERC i PSOE han acordat el traspàs cap a la Generalitat.

És rellevant també la satisfacció dels usuaris amb el servei en funció del motiu d'ús. Aquelles persones que utilitzen Rodalies per lleure, i que potser no tenen pressa o depenen d'un horari concret, li posen un 5,6. En canvi, aquelles que l'utilitzen per feina o estudis -que necessiten que el tren passi a l'hora i no s'espatlli-, suspenen el servei amb un 4,5. Qui utilitza el tren per fer gestions personals, també el suspèn amb un 4,7. És l'únic transport públic que treu tan mala nota si s'utilitza per feina o gestions personals. 

També és significatiu el grau de satisfacció amb Rodalies en funció del lloc on vius. Així, la gent que viu a Barcelona o l'Àrea Metropolitana i utilitza Rodalies li posa un 5,6 i 5,2, respectivament. En canvi, la gent que viu a la resta de Catalunya suspèn el servei, amb un 4,9. Si s'analitza el greu de satisfacció per franges d'edat, Rodalies suspèn entre els majors de 64 anys, amb un 4,6. Qui li posa més bona nota són les persones d'entre 35 i 49 anys (un 5,5) i d'entre 25 i 34 anys (5,4). La resta de franges d'edat li posen un 5.

I per simpatia de partit? En aquest cas veiem que els simpatitzants de PP i Vox són els que valoren més bé el servei de Rodalies, amb un 6,2 i un 6, respectivament. Després venen els del PSC, que li posen un 5,6. La resta de partits suspenen el servei. Qui li posa més mala nota són els simpatitzants de la CUP, amb un 3,4, seguits dels d'ERC, amb un 4. El de Ciutadans li posen un 4,7, mentre que Junts i els comuns arriben al 4,9.
 

L'impost de successions, el que genera més rebuig

L'impost de successions és el que genera més controvèrsia, segons el CEO. A les portes de la negociació de pressupostos -ERC i Junts s'han reunit per parlar-ne-, l'enquesta constata que la majoria de ciutadans es decanta per abaixar aquest tipus impositiu, també els simpatitzants d'ERC

Un 53% dels enquestats creu que cal rebaixar-lo, un 31% creu que cal mantenir-lo tal com està i un 9% diu que cal apujar-lo. És l'impost menys popular amb diferència. L'impost més acceptat és l'IRPF: un 56% defensa mantenir-lo, un 29% abaixar-lo i un 9% apujar-lo. Va seguit de l'IVA, en què un 54% dels enquestats diu que cal mantenir-lo, un 36%, abaixar-lo i un 4%, apujar-lo. En el cas de l'impost de societats, un 44% dels enquestats diu que cal mantenir-lo, un 29%, apujar-lo, i un 18%, abaixar-lo. Un 41% creu que cal mantenir l'impost de patrimoni, un 30%, abaixar-lo, i un 21% apujar-lo.
 

També dins d'ERC, a les portes dels pressupostos

Si ens centrem en el de successions, un 57% dels simpatitzants d'ERC creuen que cal reduir-lo, mentre que un 31% defensa que es mantingui i només un 7% creu que cal apujar-lo. Junts tampoc hi està a favor: un 62% dels simpatitzants del partit independentista diu que cal reduir aquest impost i un 28%, mantenir-lo. Són percentatges similars al PP i Vox, en aquest sentit. Qui més en contra està d'aquest impost és Ciutadans: un 71% creu que cal abaixar-lo i només un 17%, mantenir-lo. 

El PSC és qui presenta un percentatge més alt de simpatitzants disposats a mantenir aquest impost, amb un 35%. Un 48% prefereixen rebaixar-lo i un 11%, apujar-lo. Van seguits dels comuns, en què un 34% vol mantenir-lo i un 42% rebaixar-lo. Sorprèn, en aquest sentit, el 45% de simpatitzants de la CUP que vol abaixar l'impost de successions. Alhora, però, és el partit que presenta més persones favorables a incrementar-lo: un 24% dels simpatitzants creu que s'ha d'apujar.