Ruixades d'esprai pebre i detinguts en una actuació de la Guàrdia Urbana a l'acte d'un esplai de Barcelona

La fi del 49è aniversari de l'Agrupament Esplai Santa Maria del Pi es va complicar per les friccions entre la policia barcelonina i el jovent, que va acabar amb diversos ferits lleus

Imatge del vídeo que mostra l'actuació policial al Gòtic
Imatge del vídeo que mostra l'actuació policial al Gòtic | Cedida
22 de maig del 2023
Actualitzat a les 14:49h

L'Agrupament Esplai Santa Maria del Pi, a Barcelona, denuncia una actuació policial que es va donar la matinada de dissabte a diumenge, durant la finalització del que era l'acte de celebració del 49è aniversari de l'entitat. En ple final de festa, unes friccions entre els agents de la Guàrdia Urbana presents a lloc i els joves que havien d'acabar de recollir van acabar amb una actuació policial que va incloure cops de porra extensible, ruixades de gas pebre i dos detinguts. Algunes d'aquestes actuacions han quedat enregistrades en un vídeo avançat per La Directa i facilitat també a Nació. Els joves denuncien que hi ha diversos ferits lleus, situació que confirmen diversos informes mèdics constatats per aquest diari.

Els fets els va fer públics a les xarxes socials l'esplai del barri Gòtic ahir a la nit. En un comunicat, exposaven que tot es va precipitar quan a les dues de la matinada -moment fins quan tenien permís per ocupar la plaça de Sant Josep Oriol- va aparèixer una patrulla per recordar-los que s'havia d'acabar la celebració. "Va ser aleshores quan dos policies es van dirigir a dues de les organitzadores per identificar-les amb l'amenaça que si no ho feien, se n'anirien a comissaria", relata el text de l'esplai.

A partir de llavors, es va decidir gravar l'actuació policial. "Una de les persones que gravava va ser agafada pel coll i apartada de manera violenta" arribant a ferir-li la mà, expressen els joves. També va ser llavors quan hauria esclatat la situació. "Van començar les càrregues cap a tothom present: 15 persones de menys de 22 anys". Durant l'estira-i-arronsa físic es denuncien també estirades de cabell per part de la policia i maniobres de contenció asfixiants d'alguns dels presents a lloc. Els informes mèdics constaten el dolor en el cuir cabellut d'algunes de les joves, així com també es fan constar els hematomes i la reducció de la mobilitat a la mà d'un dels membres de l'esplai. A més, a les imatges compartides,  es veu com un agent de la Guàrdia Urbana ruixa amb gas pebre una de les persones que grava l'operatiu policial amb el mòbil.

Mentre la Guàrdia Urbana intentava endur-se un dels monitors, l'esplai de Santa Maria del Pi acusa els agents de propinar "cops de puny a l'estomac" i de ruixar joves "amb gas pebre a pocs centímetres de la cara". Al final, l'aplec policial va arribar a comptar amb dues furgonetes, tres cotxes patrulla i quatre motos, superant en escreix la comitiva juvenil. Al final, es va arribar a detenir dues persones, que van acabar a la comissaria dels Mossos d'Esquadra de les Corts.


El consistori acusa els joves d'agredir agents

Fonts municipals, en representació de la Guàrdia Urbana, contraposen el relat. Asseguren que la música només estava permesa fins a les 1:30h i que veïns de la zona s'havien queixat que, passat aquest moment, la festa no havia acabat. Quan els agents presents a lloc van demanar que s'acabés la sessió musical i es recollís, la versió policial manté que els van començar a insultar i fer "llançaments de llaunes" cap als guàrdies urbans.

El relat dels agents manté que una organitzadora els va empènyer quan volien fer identificacions per aixecar una acta d'inspecció de l'esdeveniment. Tot seguit, remarquen, "van colpejar un agent per l'esquena". En el moment que van anar a detenir el presumpte agressor, altres persones s'hi haurien abraonat i per això es va fer ús de les porres, expressen fonts municipals. També dos agents van ser atesos per diferents ferides lleus i esgarrades, menciona l'Ajuntament. Els arrestats han estat acusats d'atemptar contra l'autoritat.

Al marge d'aquesta resposta institucional, el regidor de Ciutat Vella, Jordi Rabassa, dels comuns, ha expressat estar "molt preocupat" per les imatges. També ha puntualitzat que "s'ha obert una investigació interna" sobre els fets.


Demanen que s'investigui i es recorda que gravar "no és il·legal"

El comunicat del consistori, que no fa especial menció de l'ús de l'esprai pebre, no satisfà algunes de les consideracions de l'esplai ni altres entitats, que consideren excessiva l'actuació policial. En aquest sentit, el Centre Irídia pels Drets Humans ha emès unes valoracions en què demana que s'investigui internament l'actuació. "Podria ser il·lícita", conclou el text.

Citant les Nacions Unides, Irídia apunta que "els irritants químics", com els esprais, "només haurien d'utilitzar-se quan el personal de les forces de l'ordre tingui motius per creure que existeix una amenaça imminent de dany" i mai "en situacions de resistència purament pacífica". També es censura que s'arribés a agredir persones que intentaven gravar el desplegament de la Guàrdia Urbana. "En cap cas és il·legal enregistrar imatges d'una actuació policial", remarquen des del centre pels drets humans. De fet, fa quatre mesos, el cos barceloní va acabar obrint un expedient sancionador a un agent per llançar a terra el mòbil d'un home que gravava una altra actuació i va ser captat per un segon testimoni amb càmera. 
Arxivat a