Salut fa una crida a evitar les intoxicacions per bolets

Publicat el 28 de setembre de 2011 a les 09:38
Salut alerta dels perills del consum de bolets. Foto: Xevi Mas

Les pluges dels dos darrers caps de setmana estan permetent una tímida arrencada de la temporada de bolets després de l'aturada d'agost. El Departament de Salut ho ha aprofitat per alertar la població contra l'ús indiscriminat de la recollida de bolets i en recomana el consum segur i moderat per tal d'evitar intoxicacions quan no es distingeixen les espècies comestibles de les perilloses.


De fet, l'any passat 69 persones van resultar intoxicades per consumir bolets no comestibles. Tot i que no va morir cap dels afectats, 54 dels pacients van haver de ser ingressats i alguns van haver de ser hospitalitzats durant tres setmanes.

Els efectes més comuns en cas d'intoxicació, tot i que varia segons l'espècie consumida, són forts dolors d'estómac, suor freda, vòmits dolorosos i continuats, diarrees fètides i abundants, vertigen, postració total, deliris, períodes alternatius de crisi i calma, etc. Els primers símptomes es poden presentar al cap de poca estona d'haver ingerit els bolets però les intoxicacions més greus i perilloses es manifesten després d'unes 8 o 10 hores.

Salut recomana que davant dels primers símptomes es vagi immediatament a un centre sanitari perquè la persona afectada rebi el tractament adequat ja que l'eficàcia depèn de la rapidesa amb que s'actuï. Per aquesta raó, també és convenient portar-hi les restes que es tinguin dels bolets ingerits per permetre als especialistes identificar l'espècie que ha provocat la intoxicació i facilitar així l'aplicació del tractament més eficaç. A banda, es recomana que si altres persones han menjat els mateixos bolets, rebin també assistència mèdica tot i que no presentin encara símptomes d'intoxicació.

No existeixen regles segures per distingir els bolets tòxics dels comestibles, de manera que l'única forma d'assegurar-se que un bolet és comestible o no és identificar correctament l'espècie. En aquest sentit Salut recomana collir només els bolets d'espècies comestibles conegudes, que presentin un bon estat de conservació i que sapigueu identificar del cert.