Sants no vol unes festes massificades com les de Gràcia

Gemma Solsona, presidenta de la comissió organitzadora, assegura que prefereixen preservar "unes festes molt de barri i acollidores" | Per primer cop, tots els llocs de responsabilitat els ocupen dones i el pregó el farà la vedet Merche Mar | El parc de l'Espanya Industrial acollirà les celebracions alternatives, que preparen les entitats llibertàries

Les festes de Sants comencen aquest dissabte i s'allargaran fins el 28 d'agost
Les festes de Sants comencen aquest dissabte i s'allargaran fins el 28 d'agost | Festa Major de Sants 2015
19 d'agost del 2016
Actualitzat el 26 d'agost a la 13:45h
L’any passat a les barres de les festes de Sants es van començar a servir les primeres cerveses en anglès. És un exemple que il·lustra el creixement de la festa santsenca, que sempre s’ha vist com la filla petita de la de Gràcia, però a la que no volen assemblar-se: “No volem que es massifiqui, perquè llavors perd el sentit del que és una festa de barri”, explica a NacióDigital Gemma Solsona, que aquest any s'estrena com a presidenta de la federació de carrers que organitzen la celebració.

Solsona relata els equilibris que han de fer per no morir d'èxit. Les barres dels concerts són una gran font d'ingressos per a les entitats. "Algun cop ens ha passat que hem contractat un grup molt potent i ha acabat sent contraproduent, perquè no hem pogut ni accedir a la barra de l'afluència que hi havia", diu. De moment, encara resisteixen i creu que tenen unes festes "mot de barri i acollidores".

Les festes començaran aquest dissabte i s'allargaran fins al diumenge 28 d'agost. Les activitats acabaran a les dues de la matinada de diumenge a dijous i a les tres els divendres i dissabtes, per respectar el descans dels veïns. En total, es guarniran 17 carrers, un menys que l'any passat després de la baixa de Gayarre.

L’organització temia per l'envelliment dels voluntaris que s'encarreguen de muntar les festes. Per sort, aquest any s'ha fet palès el relleu generacional. Molts joves i uns quants nouvinguts han començat a engalanar carrers. Gràcies a aquestes cares noves, la presidenta creu que s’ha aconseguit "que no ens quedem encallats en el mateix de sempre". Hi ha una programació per tots els gustos: havaneres i rom cremat, però també classes de zumba i salsa; concursos de truita i paella i competicions de mascotes; karaoke, bingo i discomòbil i cinema mut amb piano.
 

El pregó de la vedet Merche Mar donarà el tret de sortida a les festes Foto: merchemar.com


Per primer cop, hi ha hagut una coincidència inèdita: tots els llocs de responsabilitat estan ocupats per dones: l'alcaldessa, Ada Colau; la regidora del districte, Laura Pérez; i la presidenta de la Fundació de Carrers i Comissions de les Festes de Sants; la Gemma Solsona. Per això, van decidir que era bona idea encarregar el pregó a la Merche Mar, la mítica vedet d'El Molino, on va començar a fer espectacles amb només 13 anys.

A banda de les festes oficials, el Parc de l'Espanya Industrial acollirà les jornades alternatives, organitzades pels ateneus i el teixit llibertari del barri. Seran unes celebracions prou heterogènies: amb molt pes de la cultura popular –amb ball de bastons, castells, curses de carretons– però on també es punxarà electrònica. Entre les festes oficials i les alternatives, hi ha "molt bon ambient", segons Solsona. La presidenta defensa que "al cap i a la fi tots volem el mateix pel barri" i celebra que aquest any l'Alternativa hagi programat activitats per la canalla.
 

Consulta la programació de les festes de Sants

Arxivat a