
El primer tancament de jornada sencera de les farmàcies catalanes ha tingut un seguiment majoritari. Segons el Consell de Col·legis de Farmacèutics de Catalunya el 80% dels farmacèutics han secundat la vaga, convocada en contra dels impagaments de la Generalitat i la manca de garanties futures. Coincidint amb aquesta jornada de protesta, els farmacèutics han començat a cobrar els 99 milions d'euros que la Generalitat els devia des del 5 d'octubre i que corresponien als medicaments que havien dispensat al juliol. Segons el Departament de Salut l'activitat a les farmàcies obertes ha estat un 30% respecte un dia normal. Al carrer, majoritàriament comprensió entre els clients.
Les farmàcies catalanes han tancat les seves portes entre les nou del matí i les deu de la nit per mostrar el seu descontentament pels impagaments per part de la Generalitat. Els anuncis tant per part del Govern com de l'executiu espanyol de que el deute pendent de l'octubre, corresponent als medicaments del juliol s'abonaria en les properes hores no va aturar la convocatòria de vaga. I és que els farmacèutics no només reclamaven el cobrament d'aquesta factura sinó algun tipus de garantia sobre els pagaments futurs, ja que asseguren que han arribat a una situació límit.
Durant aquest dijous 371 farmàcies han obert per complir els serveis mínims i garantir l'assistència als ciutadans. Molts d'aquests farmacèutics, tot i obrir, han mostrat el seu total suport a la convocatòria de tancament i han volgut deixar clar que estan passant una situació molt complicada perquè estan responent amb el seu patrimoni als impagaments de la Generalitat, situació que han alertat que té un límit.
Jornada sense incidències
La jornada ha transcorregut sense incidències, tal i com han reconegut tant els propis farmacèutics com el Departament de Salut. Ambdós han coincidit també en apuntar que els serveis mínims s'han complert i que l'atenció farmacèutica dels ciutadans ha estat garantida en tot moment.
Coincidint amb el tancament, uns 300 farmacèutics s'han concentrat en les immediacions del Departament d'Economia i Coneixement, a la Rambla de Catalunya de Barcelona, i han tallat la Gran Via durant uns minuts. Aquesta acció ha estat convocada per la Plataforma Farma i ha volgut visualitzar amb pancartes i cantant consignes el seu descontentament.
Voluntat de negociació
Tant els farmacèutics com l'administració han reiterat la seva voluntat de negociació, però malgrat això el gerent d'atenció farmacèutica del Departament, Antoni Gilabert, ha reconegut que hi ha una "incertesa important" sobre si es podrà complir el proper termini de pagament, previst per al 5 de novembre, ja que depenen dels Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA) el proper termini del qual està previst per al 30 de novembre.
El vocal del Consell de Col·legis de Farmacèutics de Catalunya i vicepresident del de Barcelona, Francesc Pla, ha assegurat que a banda de la jornada de reivindicació d'aquest dijous els farmacèutics estan disposats a seure a la taula i negociar amb l'administració fins que s'assoleixi un acord.