Simulacres de vialitat hivernal a la xarxa Abertis autopistes

L'exercici es va realitzar aquest dimecres a l' AP-2 i la C-32, entre altres, i avui es farà a l’AP-7 Sud Barcelona-Tarragona i a la C-32 Montgat-Palafolls

Publicat el 19 de novembre de 2015 a les 13:04
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=OKI00koJSVI[/youtube]
Abertis autopistes va realitzar aquest dimecres a la nit un simulacre de vialitat hivernal a la xarxa d’autopistes que gestiona a Catalunya. L’AP-7, l’AP-2 i la C-32 van acollir aquest exercici que va consistir en l’activació d’un protocol intern de l’actuació davant l’avís d’una situació meteorològica de perill. El Centre d’Operacions de Granollers, que monitoritza el trànsit d’aquesta xarxa les 24 hores del dia, va activar una alerta de nevades simulada, després de la qual es va posar en marxa un protocol de vialitat hivernal que va mobilitzar a un total de 166 persones. Avui 19 de novembre, l’AP-7 Sud Barcelona-Tarragona i la C-32 Montgat-Palafolls realitzaran el mateix exercici.

En el procés es van utilitzar un total de 59 màquines llevaneus, 118 tones de sal i 14.750 litres de salmorra. Cada unitat llevaneus va realitzar el seu propi circuit, algunes màquines tractaven exclusivament el tronc de l’autopista, i altres actuaven en el tronc de la via, a més de en els enllaços i les àrees de servei. Abertis autopistes realitza aquest exercici un cop a l’any per comprovar els temps de resposta davant una situació de perill i l’operativa de l’activació del protocol. El simulacre permet també detectar possibles errades en el funcionament de la maquinària, els recorreguts de les màquines llevaneus i dels equips tècnics i humans.
 

Una màquina llevaneu. Foto: Josep Loaso


Dispositiu de vialitat hivernal

Aquest simulacre s’emmarca dins de l’operatiu de vialitat hivernal que Abertis autopistes posa en marxa anualment. Durant tot l’any, els quatre centres d’operacions amb els que compta Abertis autopistas per gestionar el trànsit de la seva xarxa i que estan ubicats a Granollers (Barcelona), San Rafael (Segovia), Logroño i Sagunto (València) reben dades de les estacions meteorològiques, repartides en els punts més crítics de la xarxa, sobre humitat, temperatura i altres paràmetres que es registren en l’àrea de les autopistes.

Amb l’arribada de l’hivern, l’atenció se centra en el seguiment de les temperatures i les humitats per prevenir la formació de gel en la calçada actuant a les zones que presenten major risc. El mapa tèrmic de l’autopista permet conèixer els punts més freds. 

Per fer front a aquestes situacions, Abertis autopistes disposa d’una flota de vehicles de vialitat hivernal equipats amb pales llevaneus. Aquests equips es mobilitzen, o bé de manera preventiva -estenent fundents a la via per evitar la formació de gel- o bé per retirar la neu quan comença a quallar sobre l’asfalt.

Aquestes accions sobre l’autopista van acompanyades d'informació en temps real que s’ofereix als conductors per a què coneguin de primera mà qualsevol incidència que es produeixi a la via. Per això, les autopistes catalanes compten amb 286 panells informatius que es troben en tots els accessos i els enllaços de l’autopista, un telèfon d’atenció al client (902 20 03 20), la pàgina web www.autopistas.com, un xat, i la nova app autopista en ruta.

Els panells alertant sobre la presència de llevaneus a la carretera. Foto: Josep Loaso