Vídeo de dron a las 1030 tras la apertura de un nuevo foco de emisión en la fractura / Drone video at 1030 after new vent opened in the fracture zone @ES_UCL @UOBFlightLab @unipa_it pic.twitter.com/q65T157fUg
— INVOLCAN (@involcan) October 2, 2021
Involcan ha pogut captar imatges a les 10.30 hores d'aquest dissabte, on es pot observar com ja s'emetien elements líquids, sòlids i també gasosos. Els científics ja han iniciat els treballs de monitorització i vigilància d'aquesta nova boca eruptiva i continuen els treballs de vigilància del riu que es va generar divendres al matí.
La lava del volcà ha fos aquest dissabte la canonada principal d'aigua que comunicava les localitats de Las Hoyas, El Remo, Puerto Naos i La Bombilla. Gairebé 3.000 persones han quedat sense subministraments i les finques de plàtans més productives de les Cànaries s'han quedat sense aigua. El govern canari ha plantejat dues opcions, però la viabilitat és complicada: instal·lar dessaladores o vaixells cisterna.
El volcà Cumbre Vieja ja fa catorze dies que erupciona. La lava no deixa de baixar directa al mar, ara, mitjançant dos rius, un dels quals es va obrir aquest divendres. Tampoc atura l'activitat sísmica, sobretot al sud de l'illa, que durant la passada nit ha registrat 13 nous terratrèmols.
[noticiadiari]2/224808[/noticiadiari]
Segons l'última actualització del satèl·lit europeu Copernicus, la lava ja ha arrasat 880 construccions dels municipis de El Paso, Los Llanos de Aridane i Tazacorte. A més, més de 20 quilòmetres de carreteres estan afectats i les hectàrees cobertes per la lava superen les 367.
La lava va arribar al mar el dimarts a la nit i ha creat un nou delta que, aproximadament, mesura 500 metres d'amplada. Es calcula que el magma s'enfonsa uns 400 metres mar endins. Es tracta d'una mena de piràmide sobre el mar, que a hores d'ara ja fa 50 metres d'alçada.
Els científics vigilen el nou riu de lava que baixa directe al mar, de forma paral·lela al riu principal. El director general de l'Àrea de Vigilància Volcànica d'Involcan, Luca D'Auria, ha indicat que tot i que no sembla un riu molt gran, sí que afecta zones que abans no s'havien vist afectades per la lava. El riu de material magmàtic que va sorgir aquest divendres, a 600 metres del con principal del volcà, ja s'ha "trobat" amb el primer i principal riu que ha format el nou delta.
[plantillagent]