La humanitat està desenvolupant la tecnologia per colonitzar altres planetes. Tot i això, Hawking considera que el primer pas en tot aquest procés ha de ser tornar a enviar missions tripulades a la Lluna i provar noves tecnologies per viatjar a destins més llunyans. L'objectiu principal, en un termini que no serà abans de 50 anys, ha de ser enviar gent a Mart, el planeta que presenta unes condicions més habitables en el nostre entorn estelar més proper. Més endavant, entre 200 i 500 anys, es podrien fer viatges interestel·lars.
“Ja no tenim futur si no colonitzem l'espai”, afirma el científic. Hi ho argumenta d'aquesta manera tan contundent: “La vida primitiva és relativament comuna a l'univers, però la vida intel·ligent és molt poc freqüent. Alguns diuen -bromeja- que és tan poc freqüent que encara no ha aparegut a la Terra”. Per a Hawking, la vida intel·ligent tendeix a l'autodestrucció, i això podria explicar perquè a dia d'avui encara no s'han trobat indicis d'intel·ligència a altres llocs de l'univers ja que, si alguna vegada han aparegut, possiblement ja s'hagin extingit.
“El món s'està tornant massa petit per a nosaltres i els recursos físics s'estan explotant a un ritme alarmant”, lamenta. Per il·lustrar-ho, cita el canvi climàtic, l'extinció massiva d'espècies i la desforestació com a exemple d'acció destructiva de la humanitat. “Quan hem tingut crisis similars en el passat hem colonitzat nous territoris. Però ara ja no hi ha nous territoris on expandir-nos. Ens hem quedat sense espai, ha arribat l'hora d'explorar altres planetes”, sentencia.

Stephen Hawking, en una foto d'arxiu Foto: Flickr