
Si les centrals nuclears no superen les proves caldrà prescindir de la seva activitat. Així ho ha anunciat el ministre espanyol d'Indústria, Miguel Sebastián, que ha viatjat a Brussel·les per participar en una reunió extraordinària en què els 27 han detallat el contingut de les proves de resistència a què se sotmetran les centrals europees per saber si resistirien un terratrèmol com el del Japó. Sebastián ha explicat que espera revisar les vuit plantes de l'Estat espanyol -quatre als Països Catalans- abans que acabi l'any, i que prioritzarà la castellana de Garoña i la valenciana de Cofrents, similars a Fukushima. Els 27 han carregat, a més, contra el comissari Oettinger per haver creat una 'alarma injustificada' sobre la situació al Japó.
Les proves, de caràcter voluntari, s'aplicaran a les 143 centrals que hi ha a la Unió Europea per comprovar si resistirien terratrèmols, inundacions, tsunamis, atacs terroristes i avaries elèctriques, que tallessin el subministrament d'energia o danyessin el sistema de refrigeració, com ha passat al Japó. Com que les radiacions no tenen fronteres, però, els 27 volen, a més, estendre les proves de resistència als veïns del continent que compten amb plantes nuclears, com Suïssa, Turquia, Armènia i Ucraïna.



 Crítiques a Oettinger


Després que la setmana passada el comissari europeu d'Energia, Günther Oettinger, fes saltar les alarmes comparant la situació al Japó a "l'apocalipsi" i afirmant que les autoritats japoneses no sabien com resoldre la crisi nuclear actual, els responsables europeus d'Energia han carregat aquest dilluns contra l'alemany. "Crear una alarma injustificada no ajuda ningú", ha afirmat Sebastián des de Brussel·les.