TMB instal·larà 4.500 càmeres de seguretat a bord dels autobusos

El sistema permetrà garantir la seguretat dels passatgers i controlar l'ocupació dels vehicles

  • Les càmeres de seguretat instal·lades als autobusos de TMB -
Publicat el 07 de setembre de 2022 a les 12:41
Els autobusos urbans de Barcelona seran més segurs gràcies a les 4.500 càmeres que Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) instal·larà a tota la flota des d’ara -el projecte pilot ja funciona amb 170 vehicles- i fins a finals del 2023. Segons ha explicat la tinenta d'alcaldia de Transició Digital, Mobilitat i Relacions Internacionals a l'Ajuntament de Barcelona, Laia Bonet, es tracta d’un sistema de càmeres de molt alta qualitat que permetrà garantir la seguretat dels passatgers en qualsevol moment. Es tracta d'un projecte que té un cost de 12 milions d'euros i que, en un 90%, ha estat finançat amb els fons europeus Next Generation.

"Volem que sigui cert que el transport públic és un lloc segur per viatjar i la millor manera és disposar d'imatges a temps real quan hi ha la necessitat de poder veure què ha passat dins de l'autobús", ha dit Bonet des de la Cotxera de Triangle de TMB. Segons ha detallat la tinenta d'alcaldia, es tracta d'un projecte que s'emmarca en el pla contra l'assetjament sexual o per raons de gènere de TMB i que permetrà avançar encara més en aquesta matèria a la xarxa de transport públic urbà de la capital catalana. De fet, les estacions de metro i també alguns combois ja compten amb aquest sistema i la previsió és, després, instal·lar-lo a la totalitat dels vagons.  

El funcionament de les càmeres s'activarà sempre que el bus estigui en marxa. Això no obstant, des del Centre de Control de seguretat del Bus de TMB només es revisaran les imatges si el conductor ho requereix. Com es comunicarà? El mateix conductor o qualsevol usuari del bus poden visualitzar una situació d’inseguretat que requereixi actuar -aquests darrers l’hauran d’avisar si és el cas- i el conductor pot prémer el botó del bus que alerta el Centre de Control de seguretat perquè s’activi la visualització d’imatges. 

Un cop activat aquest avís, els responsables del Centre de Control de seguretat tenen dues maneres d’actuar. La primera, alertar els vigilants de seguretat de TMB perquè puguin interferir en la situació, una actuació que és força ràpida però no immediata, ja que cal recordar que no tots els busos tenen vigilants a bord. La segona, si és necessari, és avisar els cossos de seguretat amb què està coordinat TMB, Mossos d’Esquadra i Guàrdia Urbana, perquè puguin actuar com més ràpid millor. També, si cal, hi ha la possibilitat d’avisar el Sistema d’Emergències Mèdiques en cas de requerir atenció mèdica a bord. 

En el cas que no es pugui actuar en el moment de la incidència perquè no s'hi és a temps, sempre que els cossos de seguretat ho requereixin, TMB podrà revisar les imatges del moment puntual per poder col·laborar amb la policia. Així, per exemple, si una persona s'adona que li han robat la cartera dins del bus un cop ja ha baixat i ho denuncia, els Mossos tindran accés a les imatges per visualitzar la cara del carterista. Les imatges s'emmagatzemaran durant 30 dies, moment en què s'eliminen de forma automàtica si no s'avisa al sistema perquè no ho faci. Només es pot aturar aquest procés si hi ha un requeriment judicial o policial que ho sol·liciti.

Les càmeres, però, no només serviran per garantir la seguretat dels passatgers. Tindran una segona funcionalitat: controlar l’ocupació dels vehicles. Així, si cal, des del Centre de Control de TMB se sol·licitarà actuar segons la necessitat en cada cas. Per tant, es podrà saber si un bus està més o menys ple i si és necessari alterar alguna freqüència per garantir un bon servei. En aquest cas, un sistema d'anàlisi artificial de les imatges permetrà convertir les imatges en dades, és a dir, en quantitat de "persones" o "objectes" -en el cas de les cadires de rodes o cotxets de nadons- per tenir el càlcul de l'ocupació dels vehicles en tot moment.