Trampes a Twitter en campanya: comptes falsos pro-Collboni i perfils automatitzats anti-Colau

Nació confirma l'existència d'usuaris ficticis gestionats conjuntament que afavoreixen el candidat del PSC a Barcelona, dels quals la formació se'n demarca taxativament, així com l'activitat de bots recents per desgastar l'alcaldessa

Imatge de publicacions en campanya a Twitter
Imatge de publicacions en campanya a Twitter | Nació
26 de maig del 2023
Actualitzat el 27 de maig a les 20:18h

Sovint es diu que en política —i més en campanya— tot s'hi val. I això ha irromput també a l'esfera de Twitter. Tant és així que en les darreres setmanes i mesos s'ha pogut veure una intensificació de trampes a la xarxa social fetitxe de la discussió política, almenys pel que fa a Barcelona. En concret, Nació ha detectat diversos exemples de comptes falsos utilitzats per amplificar els missatges de Jaume Collboni, del PSC, així com la professionalització de diversos perfils, alguns automatitzats, per desgastar Ada Colau. Portaveus socialistes es desmarquen de forma taxativa de qualsevol vincle amb els usuaris que difonen els missatges de Collboni.   

Una de les utilitats que té Twitter per a qui vulgui influir sense deixar rastre o de forma anònima sobre l'opinió pública és que sovint és difícil de rastrejar l'origen de l'engany. De vegades, com va exposar aquest diari amb el compte d'una falsa periodista anomenada Joana Masdeu que defensava Francesc de Dalmases i Laura Borràs, es pot arribar a tancar el cercle. En aquell cas, el compte fake estava vinculat al telèfon mòbil de Rai López, home de confiança de Borràs. En altres casos, però, només es poden certificar l'existència de les maniobres pirates i estratègies ambigües. Va passar amb un comunicat de Twitter, l'any 2019, quan la companyia va anunciar que eliminava 130 comptes falsos associats a ERC, fet del qual el partit va negar tenir-ne cap coneixement i va remarcar que no podia "respondre per tercers".

Quatre anys després, hi ha més episodis d'activitat sospitosa a Twitter. I és que en diversos debats polítics, els tuits que feia el compte oficial del PSC respecte Collboni acabaven sent repiulats per uns pocs perfils falsos. Tots ells tenien una estructura similar: s'havien creat aquest mateix març, no piulen mai contingut propi, tenen pocs seguidors —gairebé tots de l'entorn socialista— i es dediquen a retuitar únicament contingut pro-Collboni.

Una manera de fer cridanera, especialment en perfils com el d'una usuària anomenada Susan Chen, que es defineix com una estudiant de dret internacional que s'ha traslladat a Barcelona. Amb una cerca a Google, la seva foto de perfil consta relacionada amb una base de dades d'imatges d'estoc a partir de la cerca "dona asiàtica madura". A més, la Susan Chen admiradora de Collboni només té dos seguidors: un compte privat anomenat Kim Young i el diputat socialista Mario García. El mateix Garcia es troba entre els seguidors dels altres perfils similars: Alejandro Pujol, Rosa López, Roger Lara... Aquesta tipologia d'usuaris concreta, per contra, no ha estat detectada de manera habitual en les interaccions de Twitter de la resta dels principals partits que aspiren a l'alcaldia de Barcelona. Sí, però, que alguns d'ells han denunciat pràctiques que atribueixen al PSC. És el cas d'aquesta piulada del barceloní Bernat Gimeno, ara cap de comunicació del Departament d'Interior. Si bé és comú que els seguidors i membres de les formacions es passin entre ells els missatges a amplificar, ho acostumen a fer des de comptes corporatius o perfils personals de persones reals.